Комітет з питань європейської інтеграції підтримує проект Закону щодо ратифікації Угоди між Україною та Нідерландами про продовження дії Угоди стосовно розслідування причин авіакатастрофи рейсу МН17

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 листопада 2017, 15:00

14 листопада під головуванням заступника голови Комітету Марії Іонової відбулося чергове засідання Комітету з питань європейської інтеграції.

У ході засідання члени Комітету розглянули та підтримали проект Закону реєстр №0169, схвалення якого дозволить ратифікувати Угоду (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року, що сприятиме подальшому практичному залученню нідерландської сторони до розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», яка сталася на території України 17 липня 2014 року.

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між міністрами закордонних справ України та Королівства Нідерландів від 24 липня 2014 року українська сторона передала Нідерландам повноваження на проведення розслідування причин та наслідків авіаційної катастрофи, яка сталася на території України 17 липня 2014 року.

Також під час засідання члени Комітету розглянули проект Закону реєстр. №6016-д на відповідність його положень праву Європейського Союзу та зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію та за результатами розгляду було визнано таким, що в цілому не суперечить праву ЄС. Зазначений законопроект розроблено з метою приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014.

Законопроектом передбачається визначити правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та врегулювання відносин, що виникають при її здійсненні.

Метою законопроекту є:

             підвищення рівня довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, у т.ч. державних компаній, забезпечення її прозорості та зіставності;

             дерегуляція аудиторської діяльності;

             можливість виходу аудиторських компаній України на європейські ринки за рахунок визнання еквівалентності систем;

             розширення ринку аудиторської діяльності;

             підвищення престижу та довіри до діяльності аудиторів;

             викорінення корупції;

             підвищення довіри населення до українських банків, страхових компаній, інших публічних компаній, в т.ч. державних підприємств;

             створення належних умов для виходу національних компаній на ринки капіталу;

             підвищення довіри регуляторних органів до фінансової звітності компанії;

             створення позитивного інвестиційного клімату України.