Відбулося ранкове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 листопада 2017, 14:06


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши ранкове засідання, поінформував про питання порядку денного сьогоднішнього засідання.

З оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями виступили представники депутатських фракцій і груп.

Народні депутати розглядають питання аграрної політики.

У першому читанні розглядається проект Закону про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції  5448.

Законопроект доповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета.

Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

В обговоренні законопроекту взяли участь представники депутатських фракцій.

Народні депутати не підтримали пропозицію профільного комітету про прийняття законопроекту і 228 голосами направили проект для підготовки на повторне перше читання.

Парламентарії розглянули два проекти Законів про безпечність та гігієну кормів за №№ 2845 і 2845-1.

 

Прийнято за основу проект Закону «Про безпечність та гігієну кормів».

Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади виробництва, обігу, маркування та представлення кормів, регулювання відносин між органами виконавчої влади та операторами ринку кормів.

Проектом також передбачається визначити основні терміни, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, засади та порядок здійснення державного контролю, права та обов‘язки операторів ринку кормів, механізм їх державного регулювання виробництва та обігу.

Документом пропонується внести зміни до Законів «Про ветеринарну медицину», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та деякі інші закони, прийняття яких необхідно для належної реалізації положень «первинного» Закону, яким є Закон України «Про безпеку та гігієну кормів».

Проект Закону зареєстровано за №2845.


Розглянуто два проекти Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення за №№ 6049 і 6049-1.

За результатами голосування законопроект №6049 відхилено, проект №6049-1 – направлено на повторне перше читання.

 

Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законодавчим актом надано статус «Постраждалий учасник Революції Гідності» особам, які брали участь у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича і на виконання Закону України «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей» включені до переліку осіб, які під час участі в Революції Гідності отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року. Таким особам надано право на пільги, які передбачені для учасників бойових дій.

Законом визначено статус інваліда війни для громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення під час проведення антитерористичної операції та надано відповідні пільги зазначеним особам.

Право на встановлення статусу інваліда війни надано також учасникам антитерористичної операції, які визнані інвалідами внаслідок захворювання, отриманого під час участі в АТО.

Крім цього, у тексті зазначеного Закону терміни «Велика Вітчизняна війна» замінено на «Друга світова війна».

Проект Закону зареєстровано за №5697.

 

До порядку денного сесії включено низку законопроектів.

Народні депутати не підтримали відкликання проекту Закону про антикорупційні суди №6011.

 

Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування)».

Законодавчим актом внесено відповідні зміни до статей 6 і 9 Основ законодавства України про охорону здоров’я з метою врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування.

Проект Закону зареєстровано за №1242.

 


Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги».

Законом внесено комплексні зміни до Закону України «Про психіатричну допомогу» та окремі зміни до «Основи законодавства про охорону здоров'я», Закону України «Про пенсійне забезпечення», Цивільного, Цивільного процесуального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого  і Кримінального  кодексів України з метою створення реального механізму захисту прав недієздатних осіб та приведення чинного законодавства до міжнародних стандартів надання психіатричної допомоги ув’язненим.

Законопроект зареєстровано за №4449.

 Народні депутати розпочали розгляд поправок до «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» №7117.

 Головуюча на засіданні Перший заступник Голови верховної Ради України Ірина Геращенко закрила ранкове засідання.