Комітет з питань охорони здоров’я провів "круглий стіл" на тему: "Актуальні проблеми медичного забезпечення учасників АТО"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 листопада 2017, 11:44

 

У заході взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, керівники структурних підрозділів Служби безпеки України, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Генерального штабу, а також представники громадськості, благодійних організацій, волонтери.

Співорганізаторами заходу стали Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО Свириденко В.В. та Громадська організація «ВПО «Юридична сотня». Модератором заходу виступила перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я О.Корчинська.

Головною метою заходу стало привернення уваги органів влади та суспільства до проблем надання якісної та доступної медичної допомоги і реабілітації особам з числа військовослужбовців - учасників антитерористичної операції, у тому числі в умовах проведення реформи вітчизняної медичної галузі.

Наголошувалося, що українські військовослужбовці-учасники антитерористичної операції мають найбільший ризик ушкоджень здоров’я, оскільки щоденно беруть безпосередню участь в активних бойових діях, захищаючи суверенітет України. Тому, держава приділяє особливу увагу питанням медичного забезпечення цього військового контингенту, який потребує як невідкладної, так і тривалої фахової медичної допомоги та реабілітації.

Законами України передбачено низку пільг у сфері медичного забезпечення учасників АТО:

першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

безоплатна кваліфікована медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров'я, а при їх відсутності чи у невідкладних випадках - у державних або комунальних закладах охорони здоров'я;

першочергове безкоштовне зубопротезування;

безоплатне отримання ліків, лікарняних засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або ж отримання компенсації вартості такого лікування;

щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів.

безкоштовне лікування у госпіталях ветеранів війни за місцем постійного проживання.

безкоштовна психологічна, медико-психологічна реабілітація у відомчих, державних та комунальних реабілітаційних центрах.

Під час «круглого столу» зазначалося: для надання медичної допомоги військовослужбовцям медична служба Збройних Сил України у своєму складі має: Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь»; Військово-медичні клінічні регіональні центри (міста Одеса, Львів, Харків, Вінниця); Військово-медичний клінічний центр професійної патології особового складу ЗС України; два поліклінічних заклади.

У районі проведення антитерористичної операції на сході України працюють 15 стабілізаційних пунктів на базі центральних районних лікарень та 4 військові мобільні госпіталі (по 100 ліжок кожний).

Загальна ліжкова місткість усіх вищезазначених закладів складає 6 тис. 550 ліжок.

Для проведення медичної реабілітації військовослужбовців створені реабілітаційні центри (відділення) у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону (м. Львів) для спінальних поранених, у Військово-медичному клінічному центрі професійної патології особового складу Збройних Сил України (м. Ірпінь) для поранених опорно-рухового апарату (з ампутованими кінцівками) та психоневрологічних хворих, Старокостянтинівському військовому госпіталі - психоневрологічний реабілітаційний центр. В кожному санаторно-курортному закладі створені реабілітаційні відділення (міста Трускавець, Хмільник, Пуща-Водиця).

За даними Міністерства оборони, стаціонарне лікування у військових закладах охорони здоров’я за час проведення антитерористичної операції на сході України пройшли близько 118 тисяч учасників АТО, з них майже 10 з половиною тисяч (10,4 тис.) поранених військовослужбовців.

Також медична допомога учасникам АТО надається в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни МОЗ України та Українському госпіталі для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» Міністерства охорони здоров'я.

Крім того, в Україні ефективно функціонує мережа місцевих госпіталів ветеранів війни (крім Київської області), яка налічує 8,5 тисяч ліжок в усіх регіонах України.

Згідно укладеної угоди між Міністерством оборони та Національною академією медичних наук України в наданні високоспеціалізованої медичної допомоги та проведення реабілітації учасникам антитерористичної операції на безоплатній основі задіяні 28 науково-дослідних установ Академії.

Під час проведення засідання «круглого столу» його учасники заслухали тематичні доповіді та обговорили низку нагальних питань у сфері медичного забезпечення учасників АТО, організації санаторно-курортного лікування, їх медичної та психологічної реабілітації, а також питання роботи тактичної медицини підрозділів Збройних Сил України, проблеми кадрового та матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу учасникам АТО, актуальні питання надання соціальних послуг інвалідам та ветеранам війни з числа учасників АТО.

Зокрема, заступник Міністра соціальної політики Федорович Н.В. у своїй доповіді окреслила питання удосконалення нормативно-правового забезпечення реабілітації учасників АТО та висвітлила актуальні положенням Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2022 року, концепцію якої схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року №475-р.

Експерт громадської організації «ВПО «Юридична Сотня» Лавренюк В.Ф. у своєму виступі порушила питання забезпечення можливості продовження військової служби особами з інвалідністю та окреслила шляхи вирішення цієї проблеми за допомогою ухвалення законопроектів №6052 та № 6492.

Також учасники заходу обговорили особливості медичного забезпечення учасників антитерористичної операції в умовах проведення медичної реформи в Україні, плани реформування вітчизняної системи реабілітації військовослужбовців, недоліки роботи та перспективи реформування системи медико-соціальних експертних комісій з метою дотримання прав осіб з числі учасників АТО при встановленні їм інвалідності та інші нагальні питання, які потребують негайного та якісного вирішення.

За результатами «круглого столу» буде ухвалена відповідна резолюція.