Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів "круглий стіл" на тему: "Соціальний діалог як інструмент взаємодії громадянського суспільства і держави"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 листопада 2017, 17:10

 

У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, всеукраїнських об’єднань профспілок і організацій роботодавців, науковці.

Голова Комітету Людмила Денісова, відкриваючи засідання, зазначила: між сторонами соціального діалогу не завжди узгоджені позиції. За її словами, досі не завершено процес реорганізації фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків на виробництві. Це питання розглядалося на засіданнях Комітету, надавалися рекомендації, згідно з якими до 1 листопада повинні завершитися всі процедури, пов’язані з цим процесом, але досі не завершено.

«Така ж тенденція простежується у Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Сторони соціального діалогу, представлені в правлінні Фонду, приймають рішення щодо обсягів і напрямів видатків на соціальні послуги та матеріальне забезпечення застрахованих осіб. Однак, залишаються осторонь від процесу формування політики зайнятості в цілому. Тому про це потрібно говорити, говорити про те, як виконується Закон «Про соціальний діалог», - додала Людмила Денісова.

Голова Комітету також зазначила, що одним з результатів роботи сторін соціального діалогу є підписання колективних договорів та угод. 23 серпня 2016 року було укладено Генеральну угоду на 2016-2017 рр. З урахування прийнятих змін у законодавстві сторонам соціального діалогу потрібно розпочати консультації щодо узгодження концептуальних підходів до змісту Генеральної угоди на новий строк.

Людмила Денісова також зауважила, що існують проблеми з підписанням галузевих, міжгалузевих угод. Не всі галузі економічної діяльності охоплені соціальним діалогом. Зараз укладено 95 галузевих угод і лише 14 із загальної кількості за участю репрезентаційних об’єднань організацій роботодавців. Така мала кількість укладених тристоронніх галузевих угод обумовлена відсутністю на галузевому рівні у профспілкової сторони рівного до статусу соціального партнера зі сторони роботодавців. Це питання потребує вирішення на законодавчому рівні. Потрібно вносити зміни до законодавства.

За словами голови Комітету, також правового вдосконалення потребує питання колективно-договірного регулювання. У цій сфері правовідносин є певні проблеми: необмежений строк колективних переговорів, необізнаність роботодавців про поширення на них галузевих угод, незабезпечення прав фізичних осіб з боку роботодавців, які використовують найману працю.

Людмила Денісова висловила сподівання, що Парламент отримає законопроект про колективні договори і угоди, який вже майже напрацьований, є ще неузгодженості, але треба їх узгодити і подати на розгляд Верховної Ради.

Коло питань соціального діалогу постійно розширюється. Зокрема, в регіонах порушується питання щодо перспектив розвитку областей, розв’язання проблем, пов’язаних з соціальним становищем внутрішньо переміщених осіб.

Також, у зв’язку з проведенням реформи децентралізації влади і створення об’єднань територіальних громад виникає необхідність перенесення питання ведення соціального діалогу у площину новостворених територіальних громад. Однак, відповідні органи на їх територіях сьогодні не створені.

«Соціальний діалог в Україні сьогодні розвивається в рамках вузького формату і здійснюється між Урядом, об’єднанням роботодавців і профспілок. Однак розвиток нашої країни буде забезпечуватися не тільки на умовах ефективної взаємодії всіх трьох сторін, а й з залучення організацій громадянського суспільства, що представляють і обстоюють свободи та інтереси людини і громадян. На жаль, організації так званого третього сектору, які є невід’ємною частиною громадянського суспільства, практично не залучені до процесу соціального діалогу ні як сторона, ні як спостерігач. Тому, важливо почути їх думки і пропозиції», - підсумувала Людмила Денісова.

Учасники «круглого столу» у виступах відзначали, що не існує універсальної моделі соціального діалогу. Це певний спосіб підвищення продуктивності праці, конкурентоздатності і можливість сторонам довести свою позицію з тих чи інших питань.

На думку більшості учасників, які взяли участь в обговоренні важливого проблемного питання, альтернативи соціальному діалогу немає.

У виступах прозвучали пропозиції щодо вирішення таких проблемних питань, у тому числі й законодавчі. Зокрема, щодо проведення консультацій зі сторонами соціального діалогу щодо узгодження концептуальних підходів до змісту Генеральної угоди на новий строк, розробки та внесення змін до Законів «Про соціальний діалог в Україні» та «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності» щодо перегляду критеріїв репрезентативності сторони роботодавців для забезпечення їх участі на всіх рівнях соціального діалогу та щодо залучення інститутів громадянського суспільства до проведення соціального діалогу, прискорення внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про колективні угоди та договори» тощо.

За підсумками «круглого столу» Комітет підготує відповідні рекомендації відповідним державним органам для їх врахування у своїй діяльності.