У Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася дискусія щодо права на визнання біженцем в Україні

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 листопада 2017, 16:54

 Сьогодні у Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося обговорення питань щодо права на визнання біженцем в Україні та практику у цій сфері.

Члени Комітету заслухали інформацію представників органів державної влади стосовно практики застосування законодавчих актів щодо розгляду питань про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення, екстрадиції іноземців та осіб без громадянства. Зокрема обговорювалися звернення Фундації «Відкритий діалог» щодо справи казахської журналістки Жанари Ахметової, а також інформація, надана Державною міграційною службою на попередні звернення Комітету щодо справи білоруської волонтерки Інеси Лабанович.

Заступник директора департаменту, начальник відділу по роботі з шукачами захисту Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства ДМСУ Петро Синявський наголосив, що система притулку в Україні існує і приведена у відповідність до міжнародних і європейських стандартів у цій сфері, а державна міграційна служба діє в рамках законодавства України.

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернула увагу на численні проблеми у роботі ДМСУ у даній сфері.

Під час обговорення виступили адвокати Жанари Ахметової та Інеси Лабанович, які заявили про порушення прав їхніх підзахисних з боку влади України.

Аналітик Фундації "Відкритий діалог" Ігор Савченко наголосив, що справа стала черговим тривожним прикладом співробітництва України з авторитарними країнами у здійснення політичних переслідувань, зокрема з Росією та Казахстаном.

Старший радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Україні Юг Біссо зауважив, що питання безпеки та питання надання міжнародного захисту не суперечать одне одному.

За результатами обговорення члени Комітету вирішили провести комітетські слухання щодо права на визнання біженцем в Україні та практику у цій сфері.

Крім того, йшлося про підсумки спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин  і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини, яке відбулося 12 жовтня цього року у Брюсселі (Бельгія). Таке спільне засідання проводилося вперше в історії взаємовідносин Європарламенту з парламентськими комітетами країн, що не є членами ЄС. Обговорювалися наступні теми: ситуація з правами людини і виклики в постраждалих від конфлікту регіонах України; внутрішні реформи, інституції та законодавчі зміни в контексті прав людини, недискримінація та забезпечення прав меншин. Члени Комітету підтримали рішення провести наступне таке засідання у Києві на початку наступного року.

Йшлося також про розгляд парламентом законопроектів щодо захисту прав і свобод людини. У цьому зв'язку члени Комітету звернулися з проханням до спікера парламенту включити до порядку денного на наступний вівторок або четвер законопроекти, які стосуються захисту прав і свобод людини, зокрема вимушених переселенців.

У дискусії брали участь представники Регіонального представництва УВКБ ООН в Україні, експерти громадських організацій, зокрема Фундації "Відкритий діалог", Центру громадянських свобод, ГО "Крим СОС", ГО "Восток СОС", ГО "EmigRussia" та інші.