Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 листопада 2017, 17:57

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши вечірнє засідання, оголосив про вихід народного депутата Володимира Литвина зі складу депутатської групи «Воля народу».

Народні депутати розглянули поправки до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей №3579.

За результатами голосування законопроект 249 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.


Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей».

Законодавчим актом посилено державні гарантії безпеки дітей від зовнішніх і внутрішніх загроз у всіх сферах життєдіяльності.

Законом внесено зміни до Закону України «Про основи національної безпеки України», згідно з якими, охорона дитинства є однією з важливих сфер національних інтересів України.

Законом також визначено, що зростання небезпеки для життя і здоров'я цивільного населення, насамперед дітей, внаслідок військових дій чи збройних конфліктів є одними з основних загроз національним інтересам і національній безпеці України.

Документом також внесено до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» зміни, за якими забезпечення особливого піклування про дитину та реалізації її прав визначається як принцип внутрішньої політики та відповідно розширюється зміст основних засад внутрішньої політики у соціальній та гуманітарній сферах.

Проект Закону зареєстровано за №3579.

 

Прийнято Закон «Про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов'язків військової служби».

Законом передбачено здійснити посилення соціального захисту громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції, а також створити правові підстави для усунення неоднозначності використання нормативно-правових актів у сфері забезпечення житлом військовослужбовців та членів їх сімей.

Відповідні зміни внесено до Житлового кодексу Української РСР, статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України

Проект Закону зареєстровано за №4995.


Народні депутати розглядають питання протидії торгівлі людьми.


Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб».

Законопроектом передбачається удосконалити державну політику з питань протидії торгівлі людьми, що дозволить покращити якість надання послуг та допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Проектом передбачається привести у відповідність визначення «торгівля людьми», яке міститься в частині першій статті 1 Закону України «Про протидію торгівлі людьми», до положень підпункту а) статті 3 Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, що доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності, прийнятого резолюцією 55/25 Генеральної Асамблеї від 15 листопада 2000 року і ратифікованого Законом України від 04 лютого 2004 року №1433-ІV.

Законопроектом, зокрема, пропонується: розширити коло суб’єктів Національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми; уточнити перелік загальних повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема стосовно здійснення ними заходів щодо добровільного повернення іноземців та осіб без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми; щодо примусового видворення та реадмісії з України іноземців та осіб без громадянства, які порушили законодавство про протидію торгівлі людьми; щодо убезпечення жінок, дівчат, чоловіків і хлопців з інвалідністю від сексуального насильства та експлуатації; надати повноваження Раді міністрів Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми; розширити мережу закладів, які надаватимуть допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми; удосконалити процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу адміністративного судочинства України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», «Про протидію торгівлі людьми», «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» і «Про зайнятість населення».

Проект Закону зареєстровано за №6125.

 

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів)».

Законопроектом пропонується викласти статтю 149 Кримінального кодексу України в новій редакції та, на відміну від чинної редакції цієї статті, уточнити диспозицію частини 1, згідно з якою «Торгівля людьми, тобто вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану особи, примусу, або шляхом підкупу третьої особи для отримання згоди на експлуатацію людини, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.».

Проектом також передбачається доповнити частину 2 та 3  статті 149 новими кваліфікуючими ознаками, уточнити пункт 1 примітки до цієї статті та доповнити примітку новим пунктом 4 «Відповідальність за вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини за цією статтею настає незалежно від наявності згоди цієї людини на експлуатацію, якщо до неї був застосований будь-який із заходів впливу, передбачений цією статтею».

Проект Закону зареєстровано за №6243.

 

 На повторне переш читання направлено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» №6275.


Парламентарії розглянули ряд постанов про адміністративно-територіальні зміни.

За результатами голосування прийнято проект Постанови «Про віднесення селища міського типу Решетилівка Решетилівського району Полтавської області до категорії міст районного значення» №6550, відхилено проект Постанови «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Слов'янського району Донецької області» №6105.

Головуючий закрив вечірнє засідання.