І.Геращенко наголошує на необхідності включення до порядку денного парламенту законопроекту щодо забезпечення рівних прав жінок і чоловіків в ЗСУ та законопроекту щодо підвищення рівня соцзахисту іноземців та осіб без громадянства, які служать у ЗСУ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 листопада 2017, 09:16

 

6 листопада 2017 року під час засідання Погоджувальної Ради  Ірина Геращенко підтримала звернення Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського щодо включення до порядку денного наступного сесійного тижня Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України  та інших військових формуваннях» (реєстр. №6109)  та «Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 21-4 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України» (реєстр. № 6689/П).

«Законопроект №6109 вже місяць не вноситься в порядок денний Парламенту. Прийняття цього документу чекають жінки-військовослужбовці, які прагнуть отримати офіцерські звання та робити військову кар’єру у Збройних Силах України», - повідомив С. Пашинський.

Окрім того, Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони повідомив, що поза увагою Парламенту залишається не менш важливий законопроект №6689, щодо підвищення рівня соціального захисту іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України.  

«Відповідно до чинного законодавства іноземці і особи без громадянства мають право проходити військову службу в ЗСУ, але  компенсації і пільги на таких осіб не розповсюджуються», - наголосив С. Пашинський.

 «Я впевнений, що законопроект №6689 отримає належну підтримку у залі Парламенту, його просто треба винести на розгляд Парламенту», - додав С. Пашинський.

Ірина Геращенко відзначила важливість зазначених законопроектів та закликала включити до порядку денного Верховної Ради України розгляд законопроектів №6689 та №6109. 

Ірина Геращенко підкреслила своєчасність розгляду зазначених законопроектів, зокрема Проекту Закону №6109 напередодні Першого Українського Жіночого Конгресу, що відбудеться 22-23 листопада ц.р. у Києві. 

Політик наголосила, що розгляд Парламентом законопроекту №6109 є необхідною умовою задля впровадження важливих європейських норм гендерної рівності до національного законодавства України.