Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко нагороджена міжнародною відзнакою за миротворчі зусилля «2017 Global Traiblazer Award»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 жовтня 2017, 18:50

 



Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірину Геращенко  30 жовтня  ц.р. у Лондоні нагороджено міжнародною відзнакою за миротворчі зусилля «2017 Global Traiblazer Award».

Зазначеною відзнакою,  за сприяння Джорджтаунського університету з питань жінок, миру та безпеки, також нагородили Директорку мережі з питань гендерної рівності Мей Саб Пхей та співзасновницю Коаліції жінок у Північній Ірландії Моніку Мак-Вільямс.

Під час вручення нагороди Перший віце-спікер подякувала Спеціальному представнику Діючого голови ОБСЄ з гендерних питань Мелані Вервір за постійну підтримку України у різних суспільно-політичних сферах та за можливість донести актуальну інформацію до світової громадськості про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на окупованому Донбасі.

Ірина Геращенко прокоментувала нагороду як «відзнаку за докладені зусилля усіх українських жінок».

«Це відзнака всіх українських жінок, які щодня докладають максимум зусиль для відновлення миру на Донбасі. Я розцінюю цю відзнаку, як великий аванс, право на яку матиму після звільнення всіх заручників, що незаконно утримуються в окупованому Донбасі», - зауважила Ірина Геращенко.

Політик наголосила, що сьогодні роль жінок у миротворчих процесах в Україні набуває нового значення. Вона  поінформувала, що одним із головних завдань сьогодення залишається впровадження гендерної рівності в силових структурах.

«На сьогодні все більше українських жінок проходять службу в армії за контрактом. Станом на жовтень цього року понад 24  тисячі жінок служать у  Збройних Силах України, з них 3000 – офіцерів», - наголосила І.Геращенко.

У своєму виступі представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ поінформувала присутніх, що зараз процес звільнення заручників рухається надзвичайно повільно, у зв’язку з чим політик  закликала міжнародних партнерів активізувати спільні зусилля задля звільнення незаконно утримуваних українців.

Вона повідомила, що на тепер в окупованому Донбасі залишається 152 заручники, серед яких є журналісти, волонтери, жінки та підлітки. Також, політик зауважила, що 16 політв'язнів продовжують утримуватись в Росії, а 40 представників кримськотатарського народу зазнають репресій зі сторони окупаційної влади в Криму.  

Ірина Геращенко звернула увагу присутніх на наслідках інспірованого ззовні збройного конфлікту Росії проти України.

«За три роки війни на Донбасі  загинуло 2 328 військовослужбовців, з них троє жінок, поранено  більше  8300 військових, серед них 24 жінки. 1369 українських жінок стали вдовами та майже 2 200 жінок втратили своїх синів» - наголосила І.Геращенко.

Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ повідомила, що за оцінками останнього звіту ООН кількість загиблих на Донбасі складає понад  10 тисяч осіб.

Окрім того, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях поінформувала, що від систематичних обстрілів продовжують страждати діти. 

За її словами поблизу лінії зіткнення, в постійній зоні ризику, проживають майже 30 тисяч дітей. Політик звернула увагу присутніх, що на сьогодні територія Донецької та Луганської областей засіяна вибухонебезпечними предметами, що несуть потенційну небезпеку для громадян України.

Політик відзначила активну підтримку Великої Британії, що надається в рамках програм гуманітарного розмінування та подякувала за допомогу у цьому питанні.

«Однією з найстрашніших проблем сьогодення залишаються вибухонебезпечні предмети. Сьогодні зафіксовано понад 1200 випадків підриву на мінах на Донбасі, серед них 68 постраждалих - діти», - наголосила І. Геращенко.

Після церемонії вручення нагород учасники дискутували щодо актуальних питань які потребують вирішення задля посилення рівності прав жінок та чоловіків. Народний депутат України поінформувала про активну роботу Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», що успішно функціонує та об’єднує 52 народних депутатів та депутаток з різних депутатських фракцій і груп Парламенту.

«Сьогодні основним завданням для МФО «Рівні можливості» залишається ратифікація Стамбульської Конвенції. Ми розраховуємо, що цей важливий документ, що містить механізм протидії домашньому насильству буде ухвалений Парламентом найближчим часом», - повідомила представниця МФО «Рівні можливості» Ірина Геращенко.