Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч із делегацією Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
31 жовтня 2017, 15:33

31 жовтня відбулася зустріч голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко із начальником департаменту політики безпеки та Крайньої Півночі Міністерства закордонних справ Норвегії Руне Ресаландом. У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Т.Хорпестад та старші радники Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія Тоне Вролдсен і Ян Флете.

Під час зустрічі, проведеної на прохання норвезької сторони, було обговорено поточну політичну ситуацію в Україні, а також стан і перспективи розвитку двосторонніх міжпарламентських відносин між Україною та Королівством Норвегія.

Голова Комітету поінформувала норвезьку сторону про розгляд Верховною Радою України низки законопроектів, спрямованих на впровадження реформ та наближення українського законодавства до ЄС.

Окрему увагу було приділено питанню протидії російській агресії на Донбасі, необхідності повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, а також стану справ на території окупованого Криму. У цьому контексті українська сторона відзначила, що надає велике значення ефективній підтримці Норвегією реформ в Україні, надання гуманітарної та технічної допомоги, а також наголосила що Росія і надалі продовжує свою агресію проти України, грубо порушуючи при цьому міжнародні норми.

Під час обговорення економічних питань голова Комітету акцентувала на необхідності зупинення будівництва Північного потоку-2, оскільки реалізація цього проекту загрожуватиме енергетичній незалежності ЄС.

Норвезька сторона наголосила на тому, що Уряд Норвегії підтверджує наявність стійкого внутрішньополітичного консенсусу на всіх рівнях стосовно незмінності підходів до безпекових питань та відсутності жодних змін у політиці санкцій проти Російської Федерації.

На завершення зустрічі сторони акцентували увагу на необхідності інтенсифікації українсько-норвезького діалогу на міжпарламентському рівні.