І.Геращенко: Пропозиція Москви щодо участі представників Росії у миротворчій місії ООН на Донбасі неприйнятна

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 жовтня 2017, 10:43

 


«Пропозиція Москви є неприйнятною, адже вона направлена на замороження конфлікту» - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Данканом

30 жовтня 2017 року під час робочого візиту до Великобританії Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась з Міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Данканом.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань, зокрема, порушення прав людини в окупованому Криму та безпековій ситуації на Донбасі.

Перший віце-спікер наголосила на систематичних порушеннях прав людини в окупованому Криму та повідомила про понад 40 представників кримськотатарського народу, які стали заручниками окупаційної влади Криму.

І.Геращенко також поінформувала, що на сьогодні в окупованому Донбасі залишається 152 заручники. Окрім того, 16 політв'язнів затримані Російською Федерацією виключно за проукраїнську позицію. «Протягом роботи гуманітарної підгрупи ТКГ нам вдалося звільнити більше 70 заручників, проте зараз процес їх звільнення є заблокованим», - повідомила політик.

Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ закликала активізувати спільні зусилля задля звільнення незаконно утримуваних громадян України.  

«Це неприпустимо, коли сьогодні в центрі Європи українців примусово утримують у місцях неволі. Ми очікуємо більш жорсткої позиції світової спільноти в питанні звільнення заручників та виступаємо за залучення всіх можливих механізмів задля вирішення зазначеного питання», -  зауважила І.Геращенко.

Також під час зустрічі було обговорено питання щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі. І. Геращенко зазначила, що українська сторона наполягає на запровадженні миротворчої місії ООН на всій тимчасово неконтрольованій території Донбасу, включно з відповідною ділянкою українсько-російського державного кордону, й наголосила на неможливості участі у місії ООН представників держави-окупанта.  

Своєю чергою, британський колега з розумінням поставився до ініціативи української сторони.

Окрім того, в ході зустрічі І.Геращенко поінформувала про проведення медичної, судової, освітньої та пенсійної реформ в Україні. Політик поінформувала, що для підвищення безпеки українців на сході України при Комітеті з питань національної безпеки і оборони відбувається напрацювання нового законопроекту щодо протимінної діяльності.

Політик подякувала Сполученому Королівству Великої Британії та Ірландії за активну підтримку проектів гуманітарного розмінування на сході України.

 Під час зустрічі І.Геращенко повідомила про успішну дію безвізового режиму. Політик звернула увагу, що з 11 червня 2017 року зафіксовано мінімальну кількість порушень правил в шенгенській зоні українськими громадянами, що є свідченням виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

У цьому зв’язку І.Геращенко поновила пропозицію щодо лібералізації Великою Британією візового режиму для громадян України.