«Переконаний, що з часом ми об’єднаємось в одній європейській сім’ї ЄС», - Андрій Парубій під час зустрічі з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
30 жовтня 2017, 20:07

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у понеділок зустрівся з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ. 

Учасники зустрічі обговорили питання щодо подальшої взаємодії країн Східної Європи, підтримки інститутів демократії, стабільності та безпеки в регіоні, а також плани розвитку співпраці.

Голова Верховної Ради подякував за підтримку, яку відчуває Україна, зокрема, у питаннях щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності. «Важливо, що ви у найважчий період, який ми переживаємо, піднімаєте на найвищому рівні болючі для нас питання і щодо Криму, і щодо окупованих територій на сході України», - наголосив він і зауважив, що «Україна робить усе можливе, аби вирішити проблеми дипломатичним шляхом, але це не вдасться без міжнародної підтримки наших партнерів і колег з Європейського Союзу».

А.Парубій запевнив, що Україна твердо стоїть на шляху реформ. «Враховуючи попередні успіхи, які є стратегічними для України, а це здобуття безвізового режиму і початок дії Угоди про асоціацію, хочу зазначити, що ми, не зупиняючись, йдемо шляхом реформ», - сказав він і поінформував присутніх про ухвалені нещодавно масштабні освітню, пенсійну, медичну та судову реформу, важливі безпекові закони в умовах гострого політичного діалогу.

Голова Парламенту підкреслив, що «у такий короткий період амбітні цілі, які були поставлені, реалізовані Українським парламентом». Він запевнив, що «Україна і надалі твердо буде стояти на шляху реформ, на шляху змін і максимальної адаптації до європейського законодавства»

Учасники зустрічі високо оцінили рівень організації VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ, яка проходить в Українському парламенті, та особисто подякували Заступнику голови Комітету, Голові підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Б.Тарасюку та Заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції М.Іоновій за професіоналізм та якісну підготовку до проведення сесії.

Співголова ПА ЄВРОНЕСТ М.Лупу (Молдова) назвав «глибоко символічним той факт, що сесія ПА ЄВРОНЕСТ проходить в Україні». «Це знак солідарності з Україною на підтримку її суверенітету і територіальної цілісності. Ми знаємо, що таке сепаратизм і воєнні дії. Ви маєте повну підтримку від нас з боку кожної країни, що входить до нашої організації. У нас одні завдання й одні і ті ж цілі - можете на нас розраховувати», - наголосив він. 

Голова Верховної Ради подякував за розуміння ситуації в Україні. «І Грузія, і Молдова добре розуміють Україну сьогодні і те, що Путін несе глобальну загрозу, - сказав він і підкреслив. - Ми знаємо, що таке європейська солідарність. І ми не хочемо бути у позиції очікування допомоги, а й виступаємо з ініціативами підтримки». У цьому контексті А.Парубій повідомив, що в Україні слідкують за перебігом подій у Молдові і готують приїзд восьми спікерів Центральної і Східної Європи (Польща, Литва, Естонія, Латвія, Румунія, Грузія) до Кишинева, аби продемонструвати підтримку Молдові. «Ми віддані європейському шляху не тільки України, а й наших сусідів. Українська підтримка європейським прагненням Молдови є щирою, аби підтримати Молдову у непростий для неї час», - наголосив він і додав, що незалежно від входження парламентаріїв до опозиції чи коаліції, вони виступають «одним фронтом у міжнародних позиціях». 

Головним лейтмотивом розмови було прагнення об’єднувати зусилля на європейському просторі, аби ставати сильнішими та продовжувати роботу у напрямку демократичних перетворень, більше співпрацювати у рамках інших міжнародних організацій, таких як ПАЧЕС; напрацювання спільного плану дій, у тому числі в енергетиці.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо необхідності надання відповідного значення інформаційній безпеці, з огляду на втручання представників російських пропагандистських сил у внутрішні питання країн Європи, а також висловились за необхідність частіше зустрічатись у робочому форматі. Одностайною була думка, що більш глибока комунікація і контакти сприятимуть кращому розумінню один одного. 

Голова Верховної Ради, підсумовуючи, сказав: «Має бути особливо важливим розуміння солідарності у відповідь тим викликам. Треба зупинити Путіна - Це буде запорукою, гарантією безпеки і добробуту. А будь-яке загравання з агресором розглядатиметься ним як заохочення до нової агресії. Тому мають бути посилені санкції, і найголовніше – солідарність і спільна позиція».

А.Парубій подякував всім народам за підтримку у важкий час і запевнив, що Україна зможе модернізувати економіку, зможе зробити країну безпечною. «Переконаний, що з часом ми об’єднаємось в одній європейській сім’ї ЄС – потрібно якомога більше спільних зусиль», - зазначив він.

 

У зустрічі також взяли участь: Заступник голови Комітету, Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Б.Тарасюк та Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції М.Іонова.

З боку ПА ЄВРОНЕСТ:  

 

Ребекка ХАРМС

Співголова ПА "Євронест" (Німеччина)

 

 

Маріан ЛУПУ

Співголова ПА "Євронест" (Молдова)

 

 

Армен АШОТЯН

Голова постійної делегації Вірменії

 

 

Фуад МУРАДОВ

Голова постійної делегації Азербайджану

 

 

Тамар ХУЛОРДАВА

Голова постійної делегації Грузії

 

 

Клер МУДІ

Член Європейського Парламенту (Словенія)

Сандра КАЛЬНІЕТЕ

Член Європейського Парламенту (Латвія)

 

 

Норіка НІКОЛАІ

Член Європейського Парламенту (Румунія)