Комітет ПА ЄВРОНЕСТ з енергетичної безпеки ухвалив проект доповіді "Підвищення енергетичного співробітництва в рамках Східного партнерства, спрямованого на реалізацію Паризької угоди про зміну клімату 2015 року "

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 жовтня 2017, 17:14

Учасники засідання, яке відбулося в рамках VI сесії ПА ЄВРОНЕСТ у Верховній Раді України, затвердили протоколи засідань Комітету ПА Євронест з питань економічної інтеграції, адаптації законодавства та конвергенції з політикою ЄС та Комітету ПА Євронест з енергетичної безпеки від 23 травня 2017 р., що відбулися у м. Кишинів.

Під час засідання відбувся обмін думками щодо перспектив розвитку Східного Партнерства у сфері енергетики напередодні Саміту, що відбудеться 24 листопада 2017 року у м. Брюссель.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак у виступі зазначив: якщо говорити про енергетичний сектор України, то його інтеграція до енергетичних ринків ЄС та системи європейської енергетичної безпеки автоматично передбачає врахування питання охорони навколишнього середовища та довкілля. За його словами, Уряд України мотивований активно працювати в цьому напрямку, оскільки це впливає на конкурентоздатність української економіки і української енергетики. «Ми не хотіли б залишитися в цьому з меншим конкурентоздатним потенціалом», - наголосив урядовець.

На засіданні Комітету відбулися презентація Голови відділу операції Представництва Європейського Союзу в Україні Йоганнаса Баура щодо стану співпраці в рамках Енергетичної безпеки - Третьої Платформи Східного партнерства та покажчиків результативності за пріоритетом ІІІ "Зв'язок, енергоефективність, навколишнє середовище та зміна клімату" за Спільним робочим документом Європейської Комісії та Європейської служби зовнішніх справ "Східне партнерство - 20 покажчиків результативності на 2020 рік - зосередження уваги на ключових пріоритетах та відчутних результатах" (9 червня 2017 року).

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янес Копач зробив презентацію щодо прогресу досягнутого у конвергенції енергетичних ринків країн-членів ЄС та країн-учасниць Східного Партнерства в рамках Енергетичного співтовариства.

Під час засідання також відбулася презентація щодо цілей та прогресу програми співпраці EU4Energy.

Учасники засідання обмінялися думками щодо змін до проекту доповіді Комітету "Підвищення енергетичного співробітництва в рамках Східного партнерства, спрямованого на реалізацію Паризької угоди про зміну клімату 2015 року" та прийняли його з урахуванням деяких поправок.

Члени Комітету обговорили теми для наступної доповіді Комітету і пропозиції щодо планування та підготовки діяльності Комітету на 2018 рік та розглянули інші питання.