Ірина Геращенко: «Важливо об'єднувати зусилля громадських організацій і влади для захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях України та допомоги постраждалому населенню на Донбасі»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
26 жовтня 2017, 13:50

 

«Сьогодні важливо поєднати зусилля громадських організацій задля захисту прав українців на тимчасово окупованих територіях України та допомоги постраждалому населенню на Донбасі», - про це заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з директором громадської організації "Німецько-російський обмін" (DRA) Штефаном Мелле.

Під час зустрічі з представниками громадських організацій було обговорено широке коло питань щодо безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі. 

Ірина Геращенко наголосила, що одним з ключових безпекових викликів  залишаються міни, нерозірвані снаряди та залишки вибухових пристроїв, якими практично усіяна територія Донбасу. 

«Для запровадження нового механізму виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів при Комітеті Верховної Ради України  з питань національної безпеки і оборони  розробляється  новий  законопроект у цій сфері», - повідомила Ірина Геращенко.   

Особливої уваги на зустрічі було надано гуманітарній ситуації на Донбасі.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що сьогодні представники ОРДЛО продовжують незаконно утримувати у неволі 152 громадянина України. 

«Ми готові до компромісу у питанні звільнення заручників та пропонуємо віддати більше 300 осіб задля звільнення  більше, аніж 80 громадян України, підтверджених ОРДЛО », - повідомила І. Геращенко.

Окрім того, політик підкреслила, що 402 особи вважаються зниклими безвісти на Донбасі.

«В рамках гуманітарної підгрупи ТКГ ми запропонували створити механізм за участі представників України, Росії та експертів МКЧХ. Але зазначена ініціатива не знаходить підтримки зі сторони Російської Федерації», - зауважила І. Геращенко.

Також політик звернула увагу, що робота міжнародних гуманітарних місій, таких як ООН, МКЧХ та ОБСЄ блокується представниками ОРДЛО та Російською Федерацією.

Своєю чергою, Директор DRA Штефан Мелле, Координатор проекту «Діалог за взаєморозуміння та право: Європейські НУО разом за подолання конфлікту на Донбасі» Юлія Ернер та Директор "Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива", координатор проекту «Діалог за взаєморозуміння та право: Європейські НУО разом за подолання конфлікту на Донбасі» в Україні Валерій Новиков подякували за актуальну інформацію надану напередодні їх робочого візиту на схід України. 

Представники громадських організацій поінформували, що в рамках Європейської громадянської платформи CivilMPlus вони мають намір найближчим часом зустрітись з місцевими неурядовими організаціями на Донбасі задля акумулювання ініціатив, спрямованих на подолання негативних гуманітарних наслідків ситуації на сході України.