У Комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності відбулася нарада з питань організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та державних банків

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 жовтня 2017, 10:03

"Рівень проблемних кредитів у банках залишається безпрецедентно високим і потребують списання або реструктуризації. В той же час прийнятий більше року тому Закон України "Про фінансову реструктуризацію" не виконується", - заявив голова Комітету Сергій Рибалка за підсумками наради за участі представників Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Спостережної ради з питань організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та державних банків.

"За останній рік реструктуризація проведена лише на 1,5 мільярди гривень з усієї суми проблемних кредитів у 582 мільярдів гривень. А це крапля в морі. Участь державних банків у цьому питанні досить слабка. Ми бачимо роботу лише Ощадбанку. Робота інших державних банків є недостатньою. Незадовільною є робота державних підприємств, які не хочуть надавати інформацію про свою заборгованість Міністерству економіки. Така ситуація є однією з головних причин відсутності кредитування та вкрай слабкого економічного зростання", - додав Сергій Рибалка.

Саме тому, за словами голови Комітету, було прийнято рішення посилити роботу державних банків і Секретаріату Спостережної ради з питань організації та проведення процедури фінансової реструктуризації, аби якнайшвидше провести реструктуризацію 70% проблемних кредитів, які є в держбанках, державних підприємствах та комерційних банках.

"Міністерство економіки найближчим часом має провести із Секретаріатом Спостережної ради нараду, на якій чітко визначити перелік держпідприємств з проблемними кредитами. Ми вирішили об’єднати зусилля з секретаріатом Спостережної ради, Міністерством фінансів, Міністерством економіки та державними банками для виконання Закону «Про фінансову реструктуризацію». Ми маємо зробити все, аби якнайшвидше зменшити кількість токсичних активів, які є в держбанках, державних підприємствах та комерційних банках", - наголосив Сергій Рибалка.