Члени Комітету у закордонних справах провели зустріч делегацією парламенту Румунії

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 жовтня 2017, 13:28

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, заступник голови Комітету у закордонних справах Борис Тарасюк, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Світлана Заліщук та член Комітету у закордонних справах Сергій Ларін 12 жовтня провели зустріч із делегацією парламенту Румунії на чолі з секретарем Палати депутатів Джеорджіаном Попом.

У зустрічі взяли участь депутати парламенту Румунії Іоан Балан, Константін Кодрян, Матей-Адріан Добровіе, Еріка Бенко, Ніколає-Мірослав Петрецкий, Іон Хадирке, Верджинел Іодарке, а також Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркану.

Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання українсько-румунського співробітництва у різних сферах.

В ході зустрічі українська сторона висловила подяку румунській стороні за послідовну зовнішньополітичну позицію Румунії та її Парламенту щодо підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України та її євроінтеграційних прагнень.

Окрему увагу під час бесіди було приділено питанню Закону України «Про освіту», що нещодавно набув чинності.

В ході дискусії румунська сторона висловила стурбованість щодо перспектив подальшої реалізації представниками румунської меншини в Україні права на здобуття освіти рідною мовою та поінформувала про позицію, висловлену парламентом Румунії в заяві з приводу нового закону України «Про освіту».

Українська сторона в свою чергу висловила переконання, що передбачені законом «Про освіту» заходи з утвердження української мови в освітній галузі не перешкоджають представникам румунської меншини вивчати рідну мову та здобувати освіту рідною мовою, відповідають міжнародним угодам, ратифікованим Україною, та європейській практиці, а також спрямовані на створення рівних можливостей на ринку праці й освітніх послуг для всіх громадян України незалежно від етнічного походження.

Українські депутати звернули увагу на значну державну підтримку, шо надається румунській мові і румунській меншині в Україні, зокрема, в галузі освіти, і закликали румунську сторону до паритетної підтримки українській мові і освіти українською мовою в Румунії.

На завершення зустрічі обидві сторони дійшли згоди щодо необхідності продовження конструктивного діалогу після отримання висновків стосовно Закону Європейської комісії задля Демократії через Право (Венеціанська комісія) Ради Європи з метою їх подальшого розгляду Верховною Радою України.