Постійна делегація Верховної Ради України бере участь в осінній сесії ПАРЄ

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 жовтня 2017, 09:37

Під час третього дня осінньої сесії ПАРЄ відбулися спільні дебати на теми: «Функціонування демократичних інститутів в Азербайджані» та «Головування Азербайджану в РЄ: які подальші заходи щодо дотримання прав людини?». Під час останніх дебатів О.Сотник, в якості Голови Комітету з правових питань і прав людини ПАРЄ представила доповідь Алена Дестекса, яка оцінює права людини в Азербайджані в 2017 році: випадки переслідування та затримання лідерів неурядових організацій, правозахисників та журналістів; порушення свободи зібрань, асоціацій, вираження та релігії; випадки катувань, що проводяться правоохоронними органами, відсутність ефективного розслідування. У доповіді також аналізується судова система, включаючи порушення права на справедливий судовий розгляд та випадки відсутності незалежності та неупередженості суддів.

У цей же день перед членами Асамблеї виступив Президент України П.Порошенко. Він привітав С.Кіріакідес з обранням на пост Президента ПАРЄ. Під час свого виступу Президент України наголосив, що три роки року тому він виступав перед парламентаріями Асамблеї, і з того часу поведінка Росії як агресора по відношенню до України не змінилась. Росія продовжує порушувати взяті на себе міжнародні зобов’язання, у тому числі у рамках Мінських домовленостей. П.Порошенко щиро подякував за підтримку України з боку ПАРЄ. Україна одночасно веде війну на двох фронтах - протистоїть військовій агресії та реалізовує складні і комплексні реформи.

Цього ж дня Президент України та члени української делегації у ПАРЄ взяли участь у відкритті пам’ятного знака (зірки) на честь Героїв Небесної сотні, який буде встановлено на Алеї зірок біля Ради Європи у Страсбурзі. Українська «Зірка Небесної Сотні» стане дев’ятою, що встановлена на алеї. На ній нанесено напис французькою мовою: «На честь Небесної Сотні та всіх громадян, які маніфестували за Європу та її цінності під час Євромайдану в Україні. «За вас правда, за вас слава і воля». Тарас Шевченко. Встановлення плити на честь Героїв Небесної Сотні стало можливим завдяки спільним зусиллями української громади Страсбурга, членів Постійної делегації України в ПАРЄ та Постійного представництва України при Раді Європи.

У цей день відбулися спільні дебати на теми: «Заклик до саміту РЄ утверджувати європейську єдність та захищати і поширювати демократичну безпеку в Європі» та «Захист здобутків Ради Європи: збереження досягнень 65-річної міжурядової співпраці». Член української делегації О.Сотник висловила побоювання, що члени Асамблеї можуть знищити ті цінності, які вони мають, оскільки є багато чуток про те, що мали місце пропозиції щодо повернення Росії до Асамблеї без виконання всіх резолюцій та вимог. Потрібно також звернути увагу на те, що Росія не хоче повертатися до нормального демократичного процесу. Це підриває роботу Ради Європи та її органів. Спочатку Росія використовувала відверте лобіювання та закулісні угоди, а тепер загрожує, призупинивши фінансування Організації. Це - відкритий фінансовий шантаж Ради Європи зі сторони Росії.

Голова української делегації В.Ар’єв, маючи зауваження до доповіді М.Ніколетті на тему: «Заклик до саміту РЄ утверджувати європейську єдність та захищати і поширювати демократичну безпеку в Європі», наголосив, що зараз єдність та чесність є дуже важливими для Ради Європи, оскільки тероризм, гібридна агресія проти держав-членів, анексія територій, підйом сепаратистських рухів, міграція, потоки біженців - це виклики для всіх європейських держав. Ці проблеми потребують негайної та відповідної належної реакції інституцій Ради Європи відповідно до Статуту та Конвенції про права людини.

Він також подякував всім, хто рішуче відреагував на російську агресію проти України, ввівши санції як відповідь на грубе порушення міжнародного права та порушення цінностей та принципів Ради Європи.

В.Ар’єв наголосив, що якщо Асамблея вирішить піти на компроміс з однією державою, яка порушує свої зобов'язання, це спричинить ефект доміно. Інші держави отримають чітке підтвердження того, що неприпустима поведінка може бути терпимою, і це підірве всю систему демократії та захисту прав людини в Європі. Асамблея буде сильною та впливовою лише в тому випадку, якщо вона збереже єдність і дотримуватиметься своїх цінностей. За останні 60 років Рада Європи була найсильнішою та найуспішнішою Організацією з захисту демократії, прав людини та верховенства права не тільки в Європі, але й у всьому світі. У найближчі роки ми повинні продовжувати захищати наші цінності так само, як і раніше.

В цей день відбулися спільні дебати на тему: «Контрольний список Венеціанської комісії з питань верховенства права» та «Нові загрози верховенству права в державах-членах Ради Європи - окремі випадки». Під час цих дебатів, О.Сотник, Голова Комітету з правових питань і прав людини ПАРЄ наголосила, що Контрольний список Венеціанської комісії з питань верховенства права є важливим, і верховенство права зараз не є абстрактним поняттям. Держави-члени РЄ мають дотримуватися критеріїв передбачених цим списком.

Заступник Голови Української делегації Г.Логвинський цього дня заміщав Президента ПАРЄ під час засідання Асамблеї.

Член української делегації П.Унгурян та член молдовської делегації Республіки Молдова В.Гілеччі провели презентацію на тему: «500-річчя Реформації - вплив на культурне, соціальне та політичне життя Європи".

Міністр освіти і науки України Л.Гриневич та Голова української делегації В.Ар’єв провели зустріч з Постійною делегацією Угорщини в ПАРЄ, під час якої сторони обговорили новий Закон України «Про освіту».

Голова української делегації В.Ар’єв провів робочу зустріч з Постійною делегацією Румунії в ПАРЄ під час якої були обговорені проблемні питання та новий Закон України «Про освіту».