Андрій Парубій висловив вдячність Станіславу Карчевському за розуміння необхідності обов’язковості вивчення державної мови в Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 жовтня 2017, 13:00

 


Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Маршалком Сенату Польщі Станіславом Карчевським наголосив, що нещодавно ухвалений Закон «Про освіту», який викликав негативну реакцію з боку окремих країн, не несе ніякої загрози вивченню мов національних меншин в Україні.

А.Парубій подякував пану Маршалку за те, що Польща не відреагувала гостро на ухвалення Закону «Про освіту» на відміну від деяких інших країн. «Немає жодних обмежень щодо вивчення ані своєї мови, ані культури, історії, літератури, ані інших предметів до п’ятого класу, - зауважив він і додав. – Далі – залишиться мова і література».

Голова Верховної Ради пояснив, що здійснення таких кроків було викликано тими обставинами, що цілі регіони не вивчали державну мову і історію: «Люди не можуть здати ЗНО з української мови, бо не володіють нею. Особливо східні регіони, де діє тотальна русифікація». За його словами, «задум полягає не у забороні норм, а обов’язковість вивчення державної мови». «Немає жодних проблем. Ми дуже вдячні за дуже виважену позицію Польщі. Впевнений, що ми знайдемо порозуміння – Польща б ніколи не дозволила, аби цілі регіони не знали рідної мови, - наголосив він і підкреслив. – Це теж один з елементів деокупації, яку ми проводимо. Розраховую на Ваше розуміння».

Маршалок Сенату Польської Республіки висловив розуміння цілей українців та загрози русифікації. За його словами, русифікація є одним із проявів агресії Російської Федерації поряд з військовою силою та пропагандою, яка теж є елементом гібридної війни. С.Карчевський уточнив окремі аспекти впровадження цього Закону. Він також звернув увагу на те, що необхідне збереження функціонування польських шкіл в Україні. «Ці школи доповнюють систему освіти та створюють додану вартість до українських шкіл, створюючи позитивний вплив», - сказав він, зазначивши, що близько 30 тис. українців навчаються у Польщі, та висловив бажання окремо зустрітися з Міністром освіти Л.Гриневич.



Фото А.Степаненка (Прес-служба Апарату Верховної Ради України)