Концептуальні зміни до законодавства України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання обговорено під час слухань у Комітеті з питань правової політики та правосуддя

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 жовтня 2017, 17:25

У заході взяли участь народні депутати, представники міністерств, науково-експертних установ, громадськості.

Голова підкомітету з питань діяльності адвокатури та регулювання надання правової допомоги громадянам Андрій Помазанов, відкриваючи слухання, зазначив, що питання благополуччя дітей та їх права завжди викликали пильну увагу, як українського суспільства, так міжнародного співтовариства.

А.Помазанов констатував: «Той обов’язок батьків з утримання дітей, навіть коли сім’ї розпадаються з тих чи інших обставин, вони зобов’язані утримувати дитину або за спільною згодою або за рішенням суду. Але сьогодні саме через такий обов’язок батьків виникає багато суперечок і спорів щодо того, як утримувати, за який рахунок, хто це повинен робити. Навіть коли суд прийняв рішення з’являються багато обставин, коли батько або, можливо, мати відмовляються сплачувати такі аліментні платежі і, вони позбавляються майна, яке в них було до спору, записують майно на чужих людей, займаються бізнесом, і дитина залишається без жодних засобів на існування».

А.Помазанов запропонував учасникам слухань розглянути законопроект, ініційований Міністерством юстиції, який має на меті посилити відповідальність тих неплатників аліментів, які є і накласти на них відповідні обмеження.

Заступник Міністра юстиції Сергій Петухов представив розроблений Міністерством проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості із сплати аліментів.

Доповідач зазначив, що положення цього законопроекту спрямовані на вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості із сплати аліментів шляхом: спрощення порядку встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України (покладено обов’язок на виконавця встановлювати тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України у разі наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці без участі суду з визначенням чіткого порядку зняття такого обмеження у разі погашення заборгованості); впровадження нових засобів примусового виконання рішень, які можуть бути застосовані до боржника, у якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці (тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та холодною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; тимчасове обмеження боржника у праві полювання); усунення прогалин наявних в чинному законодавстві, а саме, звільнення від сплати судового збору заявників у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів; внесення змін, спрямованих на закріплення положення щодо здійснення кримінального провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 164 КК України (ухилення від сплати аліментів), у загальному порядку; позбавлення боржника права у разі наявності заборгованості по аліментам у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці, вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України ( спрощення процедури перетину дитиною кордону у супроводі одного з батьків, з яким дитина проживає, аналогічні положення діють в країнах ЄС).

С.Петухов повідомив, що такий досвід обмеження немайнових прав боржника за несплату аліментів застосовується в: США, Канаді, Великобританії, Фінляндії, Польщі, Ізраїлі та інших країнах. Так, в Канаді фото боржника, позбавленого водійських прав, ліцензії на рибальство та мисливство публікується в Інтернеті. У Великобританії Агентство по стягненню коштів виявляє неплатників аліментів та звертається до суду з вимогою щодо позбавлення боржника водійських прав. В Білорусії з 2012 року тимчасове обмеження керування транспортним засобом застосовується до боржників на строк до п’яти років. Разом з тим, він зауважив, що в Білорусії та Казахстані виїзд боржника за кордон можливий лише з дозволу одержувача аліментів.

Урядовець зазначив, що законопроект спрямований на запровадження ефективних, дієвих та справедливих заходів щодо обмеження немайнових прав, спрямованих як на дотримання найкращих інтересів, так і на спонукання боржника до виконання своїх обов’язків перед нею.

Доповідач, зокрема, акцентував увагу на основних положеннях законопроекту, якими пропонується впровадження нових засобів примусового виконання рішень, які можуть бути застосовані до боржника, у якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці.

Учасники слухань обговорили тенденції та перспективи розвитку засобів захисту права дитини на належне утримання, удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, питання тимчасового обмеження боржника зі сплати аліментів у праві користування транспортним засобом, вогнепальною зброєю, праві на полювання як метод забезпечення виконання аліментних зобов’язань, невиконання аліментних зобов’язань як підстава для тимчасового обмеження права громадянина на виїзд за кордон, удосконалення порядку притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів тощо.

За результатами обговорення учасники засідання ухвалили рішення узагальнити внесені конструктивні пропозиції з подальшим їх наданням до Міністерства юстиції та Комітету з питань правової політики та правосуддя для врахування в подальшій роботі над законопроектом.