"Година запитань до Уряду" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 вересня 2017, 11:28

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

А.Парубій повідомив, що сьогодні в рамках «години запитань до Уряду» відбудеться представлення проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік.

Головуючий також повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Відбулася «година запитань до Уряду».

Він надав слово для виступу Міністру фінансів Олександру Данилюку, який представив проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік.

Міністр представив ключові параметри бюджету, а також розповів про філософію, яка закладена у цей важливий для країни документ. «Цього року ми зробили ще один важливий крок на шляху до прозорого, передбачуваного та ефективного бюджетного процесу. Вперше за всю історію бюджетування ми розпочали реальне запровадження середньострокового бюджетного планування.

Його ключовим елементом стала бюджетна резолюція на три роки, яка була схвалена влітку цього року.

О.Данилюк назвав цей крок революційним, адже «перехід від однорічної до трирічної перспективи бюджетного планування це системна зміна бюджетної політики, яка забезпечує стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів та ефективний розподіл ресурсів. Це послідовна та передбачувана бюджетна політика, яка дозволить забезпечити фінансову стабільність. Це прогнозованість та ефективність державних видатків, що спрямоване на підвищення якості державних послуг. Це посилення бюджетної дисципліни і встановлення чітких правил роботи, яких будуть дотримуватися всі учасники бюджетного процесу заради спільного результату, розвитку країни. Це також контроль ефективного управління державним боргом. Важливо, що вже з наступного року практика розрахунків на середньострокову перспективу стане обов’язковою».

Урядовець акцентував на тому, що проект бюджету на 2018 рік розроблений на основі середньострокової бюджетної резолюції. «Вже другий рік поспіль це не просто бухгалтерський кошторис, а інструмент розвитку і зростання, що закладає фінансування всіх основних реформ та інвестує в майбутнє покоління», - зазначив він.

О.Данилюк наголосив: «цей бюджет є реалістичним, збалансованим, прозорим, розрахованим на перспективу і таким, який містить чіткі пріоритети та дозволяє ефективно використовувати бюджетні кошти».

Міністр звернув увагу на стані української економіки. «Нами вдалося повернутися до економічного зростання. За нашими прогнозами сукупне зростання ВВП за три наступні роки збільшується на понад 11 відсотків. Також зменшується інфляція до 5 відсотків. Це - результат серйозних структурних реформ, проведених протягом останніх трьох років, незважаючи на складні зовнішні умови. Ще одним важливим результатом цих реформ став наш вихід на зовнішні ринки капіталу. Це означає, що інвестори довіряють Україні і готові інвестувати», - зазначив урядовець.

О.Данилюк доповів про основні показники бюджету та визначені Урядом пріоритети на 2018 рік.

О.Данилюк також зазначив, що принципово важливим принципом стабільності бюджету є зниження його дефіциту. До 2020 року дефіцит бюджету передбачається зменшити до двох відсотків.

серед першочергових напрямків діяльності Уряду урядовець назвав інституційну реформу, масштабну реформу Державної фіскальної служби, яка дозволить повністю перезавантажити систему і підвищити довіру з боку платників податків. Він також повідомив, що Уряд направить до Верховної Ради законопроект про Службу фінансових розслідувань.

Міністр, завершуючи виступ, зазначив, що він буде переконувати народних депутатів підтримати законопроект Мінфіну.

Він ще раз наголосив, що «бюджет на наступний рік є реалістичним, збалансованим, розрахованим на перспективу. «Це бюджет розвитку і зростання, це інвестиція в майбутнє покоління».

Перший заступник голови Комітету з питань бюджету Василь Амельченко зазначив, що сьогоднішнє представлення законопроекту про Державний бюджет на 2018 рік відбувається у визначений законодавством термін, який дає можливість своєчасно розглянути цей бюджет за повною процедурою.

Він поінформував народних депутатів про засідання Комітету з питань бюджету, яке відбулося у середу 20 вересня, на якому було попередньо презентовано основні пріоритети Державного бюджету на 2018 рік.

Під час обговорення законопроекту найбільш уразливим виявилося питання запропонований у проекті показників міжбюджетних відносин.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

Прем’єр-міністр, зокрема, подякував народним депутатам за сьогоднішню дискусію щодо бюджету.

«Цей бюджет є дуже пріоритезований. Це і безпеки і оборона, це і освіта, і охорона здоров’я, і соціальний захист, і модернізація і капітальний ремонт української інфраструктури, та багато інших речей, які впливають на якість життя українських громадян», - зазначив В.Гройсман, закликавши усіх урядовців і народних депутатів бути відповідальними в цьому процесі і максимально швидко і якісно провести дискусії щодо бюджету.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.