Голова Верховної Ради України вручив Грамоти Верховної Ради України за особливі заслуги перед Українським народом парламентаріям Сеймаса Литовської Республіки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 вересня 2017, 14:48

 
 

Голова Верховної Ради України вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України за особливі заслуги перед Українським народом заступнику Голови комітету з європейських справ Сеймаса Литовської республіки Андрюсу Кубілюсу; передав нагороди також Віце-спікеру Сеймаса Литовської республіки, Голові Комітету з європейських справ Кіркіласу Гедімінасу; Голові підкомітету з питань трансатлантичних відносин Павіліонісу Зігімантасу, заступнику Голови Комітету з європейських справ Сеймаса  Пуйдокасу Міндаугасу.

Під час зустрічі Голова Парламенту подякував литовським колегам за запропоновану ними ідею розробки нового європейського плану для України, так званого «плану Маршалла», за особливий вплив на процеси євроінтеграції України та надання безвізового режиму. «Ви зробили більше для України, аніж деякі наші політики», - зазначив він.

А.Парубій підкреслив, що за ідеєю нового європейського плану для України стоїть «не лише питання надання грошей, а й обопільних зобов’язань». На його переконання, реформи в Україні відбуваються краще й ефективніше під конкретні проекти, як це було перед отриманням країною безвізового режиму з ЄС, для отримання підтримки з боку Міжнародного валютного фонду. Реалізація такого проекту має стати проміжним етапом на шляху до Європейського Союзу.

Своєю чергою, заступник Голови комітету з європейських справ Сеймаса Литовської республіки Андрюс Кубілюс погодився з необхідністю проміжного етапу для виведення країни на більш потужний економічний рівень для подальшого набуття Україною членства в Європейському Союзі

Присутня під час зустрічі Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, підкреслюючи заслуги литовських парламентаріїв перед українським народом, повідомила, що «наші литовські друзі проїхали 500 км на велосипеді вздовж лінії розмежування, аби на власні очі побачити ситуацію на Донбасі», та подякувала за активну допомогу Українському народу. Вона також висловилась за активізацію співпраці парламентів дружніх нам країн на шляху до реалізації плану фінансової допомоги Україні, нового європейського плану для України.

Голова Верховної Ради зазначив, що необхідно і надалі розвивати комунікацію між країнами, незважаючи на наявні проблеми чи конфлікти – «це шлях до порозуміння і підтримки»: «З ними потрібно і необхідно говорити, не зважаючи на конфлікти і проблеми». Він нагадав, що під час останнього візиту до Польської Республіки під час зустрічі з Маршалками Сейму та Сенату було домовлено про зняття з обкладинки польських паспортів малюнку, що викликав неоднозначне ставлення з боку окремих груп з української і польської сторони.