Ірина Геращенко: «Україна високо цінує допомогу Федеративної Республіки Німеччини та громадських неурядових організацій постраждалому населенню на Донбасі»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 вересня 2017, 09:11

 


«Україна  високо цінує допомогу Федеративної Республіки Німеччини та громадських неурядових організацій постраждалому населенню на Донбасі»,  - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на зустрічі з делегацією ФРН на чолі з Віце-президентом німецького Бундестагу Йоганнесом Зінґгаммером  у вівторок, 12 вересня.

І.Геращенко поінформувала представників делегації ФРН про гуманітарну та безпекову ситуацію на сході України. Вона підкреслила, що кількість заручників, що незаконно утримуються в ОРДЛО, на жаль, з кожним тижнем збільшується.

«Сьогодні представники України в гуманітарній підгрупі ТКГ працюють над звільненням 87 заручників, місцезнаходження яких встановлено. Всього нам відомо про незаконне утримування 144 українців на тимчасово окупованому Донбасі», - зауважила І. Геращенко.

Політик звернула увагу представників делегації на блокування роботи міжнародних гуманітарних місій та неурядових громадських організацій на тимчасово окупованих територіях на сході нашої держави.

Ірина Геращенко подякувала делегації ФРН за вагому підтримку місцевого населення, що надається Урядом Німеччини, громадськими організаціями та благодійними фондами по обидві сторони лінії зіткнення.

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях поінформувала, що незважаючи на встановлення 25 серпня ц.р. «шкільного перемир’я», представники ОРДЛО і надалі продовжують щоденно порушувати режим тиші, зокрема, за минулу добу зафіксовано понад 36 обстрілів з мінометів.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосила на проблематиці замінованих територій на Донбасі, що становить серйозну загрозу для місцевих жителів.

Дискутуючи про безпекову ситуацію, Ірина Геращенко зосередила увагу на необхідності інтенсифікації діяльності місії ОБСЄ на Донбасі та відзначила важливість запровадження миротворчої місії ООН на всій тимчасово неконтрольованій території Донбасу, включно з відповідною ділянкою українсько-російського державного кордону. Політик підкреслила, що у складі миротворчої місії не можуть бути присутні представники країни-агресора – Росії, оскільки це не сприятиме встановленню сталого миру.

У ході зустрічі учасники також обговорили важливу роль церкви у підтримці осіб, що постраждали від військової агресії на сході України. Учасники зустрічі відзначили, що сьогодні такі інституції надають важливу психологічну та гуманітарну допомогу таким особам.

Також Ірина Геращенко поінформувала про роботу над законопроектом про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція), до обговорення якого залучені представники українських церков. Вона висловила сподівання, що, не дивлячись на деякі протиріччя, Стамбульська конвенція буде ратифікована вже цієї сесії задля впровадження механізму протидії домашньому насильству.

Своєю чергою, Віце-президент німецького Бундестагу, член Християнсько-Демократичного Союзу Йоганнес Зінґгаммер поінформував, що  24 вересня ц.р. у Німеччині відбудуться вибори до Бундестагу. Водночас представник делегації запевнив у подальшій всебічній підтримці України зі сторони ФРН, зокрема і в рамках роботи «нормандського формату».

У ході зустрічі представники благодійних організацій повідомили, що планують і надалі підтримувати місцеве населення на сході України. Президент Українського Міжнародного Благодійного Фонду «Карітас України», голова Правління Українського Форуму Благодійників Андрій Васькович зауважив, що найближчим часом буде опубліковано новий звіт БФ «Карітас Україна» щодо гуманітарних наслідків ситуації на Донбасі та потреб місцевих жителів.

 

У зустрічі також взяли участь: Архієпископ д-р Гайнер Кох, Берлін, Голова Комісії з питань сім'ї Єпископської конференції Kатолицької Церкви Німеччини та підкомісії для країн Центральної та Східної Європи, відповідальної зокрема за благодійний фонд німецької католицької Церкви для допомоги людям у Східній Європі «Реновабіс», Отець д-р Крістіян Гартл - керівник благодійного фонду німецької католицької Церкви для допомоги людям у Східній Європі «Реновабіс», Йоахим Зауер - відповідальний за проекти благодійного фонду «Реновабіс» в Україні та Центральній Азії та Томас Шуман - речник і прес-секретар благодійного фонду «Реновабіс».