«На шляху впровадження реформ та відновлення територіальної цілісності нашої держави Франція залишається надійним стратегічним партнером України», - Ірина Геращенко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 вересня 2017, 15:30

 

 «На шляху впровадження реформ та відновлення територіальної цілісності нашої держави Франція залишається надійним стратегічним партнером України», - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з представниками офіційної делегації Сенату Франції

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала французьким колегам за вагому підтримку, що надається нашій державі.

Перший віце-спікер відзначила, що новообраний Президент Франції Е. Макрон займає активну позицію в рамках роботи «нормандського формату», що є надзвичайно важливим для України.

«Для нас дуже важливо, що в рамках нормандського формату Еммануель Макрон приділяє велику увагу безпековому та гуманітарному блоку Мінських домовленостей», - наголосила І. Геращенко.

Український політик поінформувала, що на сьогоднішній день на тимчасово окупованих територіях Донбасу незаконно утримуються 144 заручники, серед яких цивільні та військові особи.

«У рамках роботи гуманітарної підгрупи ми готові передати 309 осіб, аби звільнити 87 українців, місце утримання яких підтверджено», - зауважила І. Геращенко.

У ході зустрічі також було обговорено безпекову ситуацію на Сході України. Ірина Геращенко подякувала французьким колегам за їх рішення здійснити робочий візит на Донбас та поінформувала, що після досягнутих домовленостей про перемир’я інтенсифікація обстрілів на Донбасі значно знизилась, водночас за словами І. Геращенко, представники ОРДЛО продовжують систематично порушувати режим тиші.

Перший заступник Голови Верховної Ради України зауважила, що для врегулювання ситуації на Донбасі вкрай важливе розгортання миротворчої місії ООН.

«Україна тривалий час наголошує на необхідності розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, але для досягнення конкретних цілей місія має бути розташована на всій неконтрольованій Україною частині території Донбасу, включно з відповідною ділянкою українсько-російського державного кордону», - наголосила І. Геращенко.

У ході зустрічі також було обговорено ситуацію з порушенням прав людини в тимчасово окупованому Криму. Ірина Геращенко поінформувала французьких колег, що Російська Федерація застосовує політику репресій до місцевих жителів на півострові.

Перший заступник наголосила, що на півострові регулярно проводять обшуки, після чого місцевим жителям з проукраїнською позицією інкримінують справи за надуманими обвинуваченнями. Так, політик поінформувала про українського громадського активіста Володимира Балуха, якого незаконно утримують за його проукраїнську позицію.

Окрім того, Ірина Геращенко звернула увагу французьких колег на сьогоднішнє зухвале рішення окупаційної влади Криму щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого засудили до 8 років ув’язнення за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

 Вона подякувала французьким колегам за збереження санкцій проти Росії та наголосила на необхідності посилення санкційного тиску.  

«Оскільки Москва не демонструє жодного реального прогресу ані на сході України, ані в Криму, питання подальшого тиску на Росію, у тому числі шляхом розширення існуючих і запровадження нових санкцій, продовжує залишатись актуальним», - зазначила І. Геращенко.

Особливої уваги на зустрічі було надано питанням ключових реформ, що стоять на порядку денному українського Парламенту.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала представників офіційної делегації Сенату Франції, що 5 вересня ц.р., Парламент України ухвалив Закон України «Про освіту» (реєстраційний номер 3491-д), що започатковує реформу у сфері освіти.

Ірина Геращенко підкреслила, що Парламент має також продовжити працювати задля реалізації реформ і в інших сферах: «Ми розраховуємо, що на цій сесії ми дамо старт пенсійній реформі та реформі у освітній та медичній сферах».

Також Перший віце-спікер поінформувала, що Україна продовжує докладати чимало зусиль для впровадження судової реформи та децентралізації.

«Ці реформи залишаються пріоритетними для України, і ми високо цінуємо підтримку Франції. Ми зацікавлені в продовженні діалогу з цих питань, де Франція відіграє активну роль», - зазначила І.Геращенко.

Своєю чергою, представники офіційної делегації Сенату Франції зазначили, що Франція залишається надійним партнером для України та продовжуватиме надавати підтримку нашій державі.

Голова групи дружби Франція-Україна Сенату Франції Ерве Море та Віце-президент Групи дружби Франція-Україна Сенату Франції Жан-Ів Лєконт повідомили, що Франція й надалі підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України, та засудили одноосібні візити французьких сенаторів, що незаконно відвідували тимчасово окупований Крим.