Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 вересня 2017, 11:06

Таке рішення члени Комітету ухвалили на засіданні 6 вересня.

Голова Комітету Людмила Денісова після закінчення засідання зазначила: "Законопроект №6614, який ми сьогодні обговорили, є одним з найважливіших. Наслідки його прийняття відчує кожен українець. Хтось вже цього року, а хтось в майбутньому. Тому, ми ретельно підходили до розгляду кожної пропозиції, що надійшла до тексту проекту. Проводили чисельні робочі наради, зустрічі з народними депутатами, представниками Уряду, міністерств та громадських організацій. Загалом, ми отримали 2144 поправки від 82 народних депутатів. На засіданні ми заслухали поправки тих депутатів, які наполягали на їх врахуванні. Частина з них знайшла підтримку у членів Комітету, інша - ні. Сподіваюсь, що народні депутати встигнуть проголосувати за цей проект до 1 жовтня, щоб мільйони пенсіонерів змогли якнайшвидше отримати доплати".

Під час засідання члени Комітету наполягали на вирішенні питання щодо зарахування до страхового стажу періодів для деяких категорій громадян, а саме: для приватних підприємців - окремі періоди здійснення підприємницької діяльності, для військовослужбовців - період строкової служби, для матерів - періоди здійснення догляду за дітьми. «Присутні на засіданні представники Уряду погодилися з цією пропозицією. Комітет її проголосував. Сподіваюсь, наша ініціатива буде підтримана і в сесійній залі», - зазначила голова Комітету.

Комітетом також була підтримана пропозиція введення накопичувальної системи пенсійного страхування, яка має запрацювати вже з 1 січня 2019 року.

Народні депутати також підтримали збереження для осіб з інвалідністю, яка була отримана внаслідок виробничої травми, одночасного отримання пенсії та страхової виплати. Як відзначила Людмила Денісова: "Людина сплачує страхові внески до двох фондів, і при настанні нещасного випадку на виробництві, від якого вона застрахована, за неї має бути збережене право на отримання пенсії та страхової виплати одночасно".

 

Довідково:

Законопроект № 6614, прийнятий Верховною Радою в першому читанні 13 липня, передбачає, що з 1 жовтня понад 5,6 млн пенсіонерів отримають підвищення своїх пенсій. Крім того, законопроект передбачає перерахунок пенсій для 9 млн. пенсіонерів з урахуванням прожиткового мінімуму на 1 грудня 2017 року та скасування обмеження виплат пенсій 600 тис. працюючим пенсіонерам на 15%.