Комітет з питань національної безпеки і оборони затвердив План роботи на період сьомої сесії та розглянув ряд законопроектів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2017, 17:57

На засіданні Комітету, яке відбулося 6 вересня, було затверджено План роботи Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на період сьомої сесії Верховної Ради України VIII скликання з урахуванням законопроектів, що надійшли після 12 липня 2017 року.

До Плану роботи Комітету внесені всі законопроекти, зареєстровані станом на 6 вересня 2017 року, з підготовки яких Комітет визначено головним та до яких Комітет надає висновки головному комітету.

Комітет підтримав проект розпорядження Голови Верховної Ради України «Про призначення стипендій Верховної Ради України курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, на 2017-2018 навчальний рік».

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув три альтернативні законопроекти:

- про тимчасово окуповану Російською Федерацією територію України №6400;

- про тимчасово окуповані Російською Федерацією та тимчасово непідконтрольні території України внаслідок збройного конфлікту з використанням терористичних угрупувань, які отримують підтримку ззовні №6400-1;

- про тимчасово окуповану Російською Федерацією територію України №6400-2.

Загальною метою розроблення цих законопроектів, на думку їх авторів, є визначення особливостей правового статусу тимчасово окупованих територій.

Від Головного науково-експертного управління до Комітету надійшло три висновки до цих законопроектів. Узагальнюючи висновок: за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

За результатами обговорення законопроектів Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект закону №6400 - відхилити, а проекти №№6400-1, 6400-2 - повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також був розглянутий проект Закону про внесення змін до статті 21-4 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо удосконалення окремих питань виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України) №6689.

Законопроектом пропонується встановити на однаковому рівні розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності для всіх військовослужбовців Збройних Сил України у тому числі і іноземців або осіб без громадянства, які проходять військову службу у Збройних Силах України.

Члени Комітету рекомендують Верховній Раді України за результатами розгляду проекту у першому читанні прийняти його за основу.

Комітетом було розглянуто проект Закону про внесення змін до законів України щодо уточнення питань військової служби за контрактом №6473 (доопрацьований).

Законопроектом пропонується надати особам обох статей рівні можливості щодо укладення контракту на проходження військової служби, визначивши, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Також надається право військовим комісаріатам (командирам військових частин) на звернення до Служби безпеки України для перевірки відомостей стосовно причетності до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, шляхом направлення відповідних запитів.

Міністерство оборони підтримує проект із зауваженнями і висловило свої пропозиції щодо його положень.

Члени Комітету рекомендують Верховній Раді України за результатами розгляду проекту у першому читанні прийняти його за основу.