Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин взяв участь у конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2017, 14:00

 
Сьогодні Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря взяв участь у конференції «Право на пенсію в умовах збройного конфлікту: міжнародний досвід та шлях України».

«Не можна виправдовувати звуження прав людини міркуваннями безпеки або політичної доцільності. Це є дуже помилковим кроком у напрямку від демократії до авторитаризму», - наголосив голова Комітету. Він зауважив, що «не можна позбавляти громадян України, які не за своєю волею опинилися у надскладній ситуації, їхнього законного права - отримувати пенсію».

У цьому зв'язку Григорій Немиря підкреслив, що механізм виплати пенсій вимушеним переселенцям та громадянам України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу, запропонований у проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, № 6692, який розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, Норвезької ради у справах біженців і Ради Європи, та громадських організацій, і вже зареєстрований у Верховній Раді. Він повідомив, що цей законопроект буде розглянутий Комітетом з прав людини на наступному засіданні.

«Я звернуся до голови парламенту з проханням поставити його на розгляд Верховної Ради найближчим часом. Сподіваюся, що усі прогалини у законодавстві будуть врегульовані і вразливі категорій громадян України - ВПО та ті, хто залишився на тимчасово неконтрольованій території, отримуватимуть пенсії. Але це має бути не лише право, а й відповідне бюджетне фінансування»,- сказав він.

Голова Комітету вкотре закликав уряд України внести зміни до своїх постанов 365, 505, 136 та інших, що не відповідають законодавству України та є відверто дискримінаційними щодо вимушених переселенців та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій території Донбасу. Він також нагадав про рішення судів у цій сфері (щодо виплат пенсій) - ЄСПЛ та українських судів, які виносилися на користь громадян України.

Крім того, Григорій Немиря повідомив, що Комітет Верховної Ради з прав людини не був долучений до розробки законопроекту про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України, про який сьогодні Президент України Петро Порошенко згадав у своєму щорічному посланні, та Комітет не має тексту цієї законодавчої ініціативи.

«Громадяни України мають отримувати пенсії, незалежно від місця свого проживання. Пенсія є їхньою власністю і ніхто не має права позбавляти їх права на пенсію. Україна повинна виконувати свої міжнародні зобов'язання та забезпечувати дотримання прав і свобод усіх своїх громадян», - сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини.

Перший заступник міністра з примирення та громадянської рівності Грузії Петре Канкава поінформував присутніх про досвід Грузії у цій сфері через ситуацію, що виникла внаслідок агресії Росії.

У конференції, організованій Норвезькою радою у справах біженців разом з партнерами з Ради Європи та Донбас СОС, брали участь: представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу, голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, директор Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні Крістофер Мейлі, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, міжнародні експерти та правозахисники, народні депутати.