Під час шостої сесії у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулася низка виїзних засідань, нарад, робочих зустрічей

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 серпня 2017, 13:42

 

08 лютого відбулась робоча зустріч Першого заступника Голови Комітету Анатолія Диріва та директора Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінса Новака і представника Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в України Олександра Славіса з метою обговорення низки питань стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.

Вінс Новак надав інформацію стосовно низки запланованих на цей рік зустрічей представників країн Великої сімки, на яких планується обговорення стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС. Представники ЄБРР відмітили, що 2016 рік був видатний для чорнобильських проектів і це дає підстави для плідної співпраці ЄБРР та України  у 2017 році.

Учасниками робочої зустрічі були обговорені питання завершення робіт відповідно до графіків контрактів за міжнародними проектами з будівництва нового безпечного конфайменту, сховища відпрацьованого ядерного палива, заводу з переробки рідких радіоактивних відходів та промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами. Приділено увагу й питанню необхідності з 2018 року забезпечення фінансування з Державного бюджету України експлуатації зазначених об’єктів.

Представники ЄБРР високо оцінили прогрес української сторони у питанні  реалізації в повному обсязі внеску України до Чорнобильського фонду "Укриття" до кінця 2017, який планується здійснити за рахунок перерозподілу заощаджених коштів в рамках бюджетних програм Міністерства екології та природних ресурсів України.

Учасники робочої зустрічі наголосили на необхідності напрацювання додаткових «аварійних» рішень щодо забезпечення прийому на довгострокове зберігання високоактивних осклованих РАВ.

09 лютого відбулась робоча зустріч Першого заступника Голови Комітету Анатолія Диріва з представниками Світового банку з питань навколишнього середовища та природних ресурсів пані Валері Хікей та паном Ендрю Мітчел з метою обговорення питань у лісовому секторі та можливості співробітництва за даним напрямом.

Під час зустрічі відбулося обговорення питань пов’язаних із збереженням, використанням, відтворенням лісів, тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді, а також реформування  лісової галузі.

Представники Світового банку повідомили, що Світовий банк готовий надавати експертну підтримку процесам прийняття рішень у лісовому секторі, включаючи їхній досвід та бачення суті реформування сектору, експертну оцінку важливих законодавчих змін у ширшому контексті реформ в Україні, а також сприятимуть технічною та фінансовою підтримкою проведення державного обліку лісів і формування експертної та суспільної позиції програми реформування лісового сектору.

На запрошення Президента Міжпарламентського Союзу Сабер Х. Чоудхурі та Голови 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Пітера Томпсона Представники Комітету на чолі з Першим заступником Голови Комітету Анатолієм Дирівим та Головою підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ярославом Москаленком 13-14 лютого 2017 року взяли участь у Парламентських слуханнях, які відбулися у штаб-квартирі  Організацї Об'єднаних Націй.

Питання порядку денного цих слухань були присвячені досягненню Цілей сталого розвитку у частині збереження і сталого використання океанів, морів і морських ресурсів.

Під час обговорення наголошувалось, що загроза виснаження та деградації природних ресурсів планети в цілому та океанів і морів зокрема, надмірна експлуатація цих ресурсів, втрата біологічного різноманіття та загроза втрати цілих видів, забруднення та засмічення морів та океанів напряму пов’язані з людською діяльністю.

Учасники зазначили, що  задля збереження навколишнього середовища міжнародна спільнота має шукати шляхи невиснажливого, збалансованого використання океанів, морського середовища з врахуванням екологічних, економічних та суспільних інтересів людства. Також наголошувалось, що головними проблемами, на які мають бути спрямовані основні зусилля міжнародної спільноти та України зокрема -скорочення надходжень забруднення, сміття, зокрема, з прибережних територій та зі стоком річок, запобігання забруднення від морського транспорту, захоронення відходів тощо.

Учасники Парламентських слухань пропонували шляхи збереження рибних запасів, інших морських та океанічних ресурсів, захисту прибережного та морського середовища. Було наголошено на необхідності реформувати та збалансувати сфери споживання та виробництва, пов'язані з використанням океанів та морських ресурсів.

Представники Комітету під час Парламентських слухань в ООН запевнили своїх міжнародних колег, що Україна підтримує спрямування зусиль міжнародної спільноти на збереження навколишнього природного середовища, зокрема, морів.

Так, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом». Його реалізація дозволить шляхом переходу на басейновий принцип управління зменшити надходження забруднень, у тому числі і до морського середовища. Розроблена низка Законів, які дозволять зменшити негативний вплив на довкілля, зокрема доопрацьовується відповідно до пропозицій Президента України Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», завершується розроблення проекту Закону України про стратегічну екологічну оцінку.

На часі реалізація окремих положень Директиви № 2008/56/ЄС про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища: розроблення морської стратегії спільно з країнами-членами ЄС, зокрема, проведення базової оцінки морських вод, визначення екологічного стану та встановлення природоохоронних цілей та індикаторів.

10 квітня голова підкомітету Дзюблик П.В., народні депутати України Арешонков В.Ю., Марченко О.О., Корчик В.А., представники Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, ВГОІ «Союз Чорнобиль України,  відвідали Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України з метою ознайомлення  зі станом надання спеціалізованої медичної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та провели робочу нараду.

У ході робочої наради обговорено низку проблем, яка склалася у  ННЦРМ з надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи через недостатнє фінансування, а саме:

-застаріле діагностичне обладнання (останні державні закупівлі 2000 рік);

-відсутність магнітно-резонансного та комп'ютерного томографів, сучасного ультразвукового та ендоскопічного обладнання, лабораторного діагностичного обладнання;

-відсутність коштів на придбання дороговартісних реактивів та витратних матеріалів;

-розпорошення коштів  державної програми «Комплексне медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

-недостатньо коштів на придбання ліків, реактивів, дезінфікуючих засобів, тощо (35% від потреби);

-недостатньо коштів на опалення, електропостачання, водозабезпечення, інші комунальні потреби (40% від потреби);

-харчування хворих забезпечене лише на 6 грн. 42 коп. на добу.

-відсутність коштів на поточний та капітальний ремонт.

Було зазначено, що зважаючи на звернення громадських чорнобильських організацій 22 березня  2017 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за участю представників органів виконавчої влади та профільних організацій було розглянуто питання щодо фінансування  Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини», за результатами якого прийнято рішення з рекомендаціями органам влади.

Виїзне засідання робочої групи Комітету з питань екологічного впливу діяльності Трипільської теплоелектростанції на навколишнє природне середовище (10 липня 2017 р., м. Українка Обухівського району Київської області) за участю представників Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державної екологічної інспекції України, Фонду державного майна України, Української міської ради Обухівського району Київської області, Публічного акціонерного товариства «Центренерго», Трипільської ТЕС Публічного акціонерного товариства «Центренерго».

Робочою групою розглядались проблемні питання діяльності Трипільської ТЕС та екологічного стану регіону, що підпадає під вплив її функціонування.  Трипільська ТЕС є стратегічним енергопостачальним підприємством, яке  значною мірою забезпечує потреби столичного регіону. Наразі актуальним є зменшення шкідливого впливу на довкілля цього потужного енергетичного об’єкта, побудованого півстоліття тому.

Учасники робочої групи відвідали Трипільську ТЕС та об’єкти її інфраструктури, в тому числі місце видалення золошлакових відходів. За результатами виїзду робочої групи здійснюється підготовка проекту рішення Комітету для його розгляду на найближчому засіданні Комітету.