«Той факт, що Верховна Рада змогла проголосувати за зняття недоторканності народних депутатів, визначив новий етап розвитку українського парламентаризму», - Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу РАДА

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 липня 2017, 17:03


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА» зазначив, що найважливішим питанням минулого парламентського тижня, навколо якого була прикута увага українського суспільства і міжнародних партнерів, це зняття депутатської недоторканності з шести народних депутатів.

На його думку, головна проблема полягала в тому, чи зможе Верховна Рада України зняти недоторканність з членів коаліції, які складають більшість у парламенті. «В історії українського парламенту ще не було такого, щоб правляча коаліція знімала недоторканість з членів коаліції, - зауважив він. - Як правило, це завжди використовувалось як засіб тиску на опозицію. Тому то було досить філософське, історичне питання, чи зможе Верховна Рада пройти це випробування».

Також А.Парубій зазначив, що непростою була й підготовка, важким був розгляд питань Комітетом з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради. «Більш того, регламентний комітет рекомендував тільки два з шести подань винести на розгляд парламенту, тому багато було запитань, чи прийме рішення Голова Верховної Ради, аби винести на розгляд Верховної Ради, - зауважив Голова Верховної Ради і наголосив. - Я прийняв рішення і виніс усі шість подань на розгляд Парламенту. Правда, з тих шести було задоволено чотири. Два з тих чотирьох подань були на членів коаліції, і потрібен був високий рівень відповідальності для того, аби проголосувати».

Голова Українського Парламенту підкреслив: «Те, що Верховна Рада змогла проголосувати за зняття недоторканності народних депутатів, визначало новий етап розвитку українського парламентаризму, коли ми бачимо, що голосування не залежить від політичної приналежності того чи іншого депутата і того чи іншого подання». Більше того, зауважив він, з тих двох, за кого не проголосували, один з коаліції, але один і з опозиції, і «те, що Верховна Рада змогла продемонструвати, що здатна приймати такі рішення, дало новий етап у політичній культурі країні і політичній культурі Верховної Ради».

А.Парубій поінформував, що невідкладно було проголосовано п’ять подань і в останній день пленарного тижня - ще одне питання, це подання по М.Добкіну, по якому було надано згоду і на притягнення до кримінальної відповідальності, і на арешт. «Це важливий момент, бо багато хто остерігався, що парламент не зможе ухвалити рішення про затримання і арешт. Але Верховна Рада продемонструвала відповідальність і проголосувала з усіх трьох подань», - наголосив він.