Відбулася "година запитань до Уряду" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 липня 2017, 12:01

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

Після виступу представника двох фракцій, які попросили виступ, розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру молоді і спорту Ігорю Жданову.

Урядовець доповідає про ситуацію, яка склалася у спорті вищих досягнень, вжиті заходи щодо її покращення у цьому році, про розвиток спортивної інфраструктури в країні.

І.Жданов у виступі зазначив, що система спорту в Україні за роки незалежності зіткнулася з системними викликами та негативними тенденціями. Провідні спортсмени України часто були змушені їздити на змагання та навчально-тренувальні збори, закладаючи свої кошти. Потім вони місяцями не могли дочекатися від держави грошей. «За роки незалежності системно руйнувалася спортивна інфраструктура України», - наголосив він, додавши, що був неприємно здивованим тим, що багато спортсменів України навіть не мали форми нашої національної збірної України, щоб достойно виступити і представити Україну під час церемонії нагородження. Роками для національних збірних команд не закуповувалося нове обладнання.

«Здавалася ще трохи і система спорту вищих досягнень буде остаточно зруйнована. Існувала реальна небезпека, що ми назавжди втратимо цілу низку найкращих спортсменів і тренерів, а з ними і статус провідної спортивної держави Європи і світу. За особистої підтримки тодішнього Прем’єра А.Яценюка нам вдалося зупинити негативні тенденції у цій сфері, стабілізувати ситуацію. Почав зростати бюджет спортивних програм Міністерства. Ми здійснили першу закупівлю нового обладнання для збірних. Зокрема, було закуплено повний комплект обладнання для команд зі спортивної гімнастики. І не в останню чергу саме завдяки цьому Олег Верняєв став олімпійським чемпіоном, - зазначив урядовець.

І.Жданов також зазначив, що були підвищені преміальні спортсменам за перемоги у міжнародних змаганнях, норми харчування спортсменів, збережена система дитячо-юнацького спорту, забезпечено безперебійне призначення стипендій, виплата призових, фінансування навчально-тренувальних зборів та виїздів на змагання. «Це відбулося завдяки плідній співпраці з парламентом, з профільним бюджетним комітетом Верховної Ради, Національним олімпійським комітетом, Паралімпійським комітетом, федераціями. Ми вийшли на нормальне стабільне функціонування системи спорту вищих досягнень.

Наступний етап - 2016-218 роки - перші кроки переходу від стабілізації до розвитку фізкультурно-спортивної сфери.

Міністр також поінформував про те, що вдалося зробити цього року. Зокрема, серйозно підвищена престижність праці українських спортсменів - майже у три рази підвищити зарплату головних і старших тренерів збірних команд України.

Також зроблено серйозні кроки до відродження спортивної інфраструктури.

Урядовець також розповів про міжнародні змагання, в яких найближчим часом візьмуть участь українські спортсмени.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і члени Уряду відповіли на запитання народних депутатів.

Прем’єр-міністр подякував народним депутатам за ухвалені на цій сесії закони і, зокрема, за прийняті учора закони - ухвалені зміни до Державного бюджету на 2017 рік, ухвалену за основу масштабну пенсійну реформу, яка дозволить розпочати процес відновлення справедливості підвищення пенсій українським громадянам, віддати належне тим людям, які все життя пропрацювали і сьогодні недоотримують пенсії, а ми маємо їх повернути.

Прем’єр міністр також підкреслив, що важливо прийняти реформу медицини, яка стояла в учорашньому порядку денному, реформу освіти. «Це ті реформи, які дуже важливі для повсякденного життя людей. Це реформи, які покликані змінити якість життя українських громадян. Люди мають отримати якісну освіту, якісну систему охорони здоров’я, якісне пенсійне забезпечення. «Це все може бути прийнято і буде прийнято глибоко вірю в стінах цього українського парламенту, - наголосив він.

«Ми восени буде просити вас розпочати свою роботу з цих трьох реформ: освіта, охорона здоров’я і пенсійна реформа. До того часу будуть підготовлені до другого читання всі ці закони, деякі вже підготовлені, і будуть потребувати нашої з вами підтримки для того, щоб змінювати країну», - зазначив В.Гройсман.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.