Ірина Геращенко: «Активізація участі жінок у миротворчій діяльності спрятиме досягненню миру на Донбасі»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 червня 2017, 21:55


 У спільній зустрічі, в рамках візиту делегації Ради директорів НДІ на чолі з колишнім Державним секретарем Сполучених Штатів Америки Мадлен Олбрайт до Києва, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, співголовами  міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» Марією Іоновою , Оленою Кондратюк, Оленою Бабак та головою підкомітету з питань ґендерної рівності та недискримінації у Верховній Раді України Іриною Сусловою провели дискусію щодо посилення ролі жінок у владі та миротворчих процесах, подолання гендерних стереотипів у суспільстві, впровадження гендерної рівності.

Ірина Геращенко подякувала колишньому Державному секретарю США за послідовну підтримку України в різних сферах суспільно- політичного життя.

Вона поінформувала про активну роботу Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», що успішно функціонує та об’єднує 52 народних депутатів та депутаток з шести різних фракцій і груп.

«Я щиро пишаюсь роботою МФО. Наразі ми можемо констатувати активну роботу у запровадженні гендерної рівності, залученні жінок до політики та руйнації стереотипів відносно ролі жінок у суспільстві», - наголосила Ірина Геращенко.

«Ми виступаємо за закріплення  у  виборчому  законодавстві  гендерних квот, які спрацювали на регіональних виборах, і тепер варто закріпити їх у законі про вибори до парламенту», - підкреслила Перший віце-спікер.

І.Геращенко зазначила, що першочерговим завданням для українського парламенту є ратифікація Стамбульської Конвенції вже цього року. Вона визнала, що процес ратифікації відтягується через деструктивну позицію певних політичних сил, які не цілком усвідомлюють весь спектр механізмів, що передбачає Стамбульська конвенція у контексті протидії домашньому насильству і відверто спекулюють на гендерній проблематиці.

Ірина Геращенко наголосила на необхідності пошуку компромісу та консолідації зусиль незалежно від політичної приналежності. Також політик звернула увагу присутніх, що співголовами МФО «Рівні можливості» є представниці різних фракцій, які змогли знайти порозуміння з різних тем. За її словами, такий досвід має стати показовим прикладом для подальшої ефективної діяльності українського парламенту.

Особливої уваги на зустрічі було надано активізації участі жінок у миротворчих процесах. Ірина Геращенко поінформувала про  збільшення кількості жінок у складі Збройних Сил України, де зараз а контрактом служать більше 21 тисячі жінок. Водночас, вона зазначила, що лише  3 209 жінок належать до офіцерського складу, що не відповідає стандартам НАТО та ЄС.

Крім того, на зустрічі було обговорено необхідність протидії порушенням прав людини на окупованих територіях. Перший віце спікер повідомила, що на неконтрольованій території в полоні перебувають 129 українських заручників, серед яких є і чоловіки, і жінки, а також, що на території Російської Федерації незаконно утримуються ще 11 українців  і десятки кримських татар .

Політик нагадала про інцидент сексуальних домагань  по відношенню до представниці СММ ОБСЄ на Донбасі, що відбувся 5 травня ц.р. та наголосила, що Україна рішуче засуджує такі дії зі сторони представників ОРДЛО.

«Ми закликаємо до жорсткої публічної реакції світової спільноти з оцінкою таких злочинів, аби  зупинити безкарність і наполягаємо на притягнені до відповідальності винних», - повідомила І.Геращенко.

Своєю чергою, Пані Олбрайт відзначила досягнення МФО «Рівні можливості» у сфері впровадження реформ задля досягнення гендерної рівності. Вона підкреслила, що Уряд, парламентарії та громадянське суспільство повинні діяти разом.

«Лише консолідована спільна робота у просуванні прав жінок матиме результат», - зауважила М. Олбрайт.

У зустрічі також взяли участь: Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе, Заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль та народні депутати України М.Іонова, О.Кондратюк, А.Бабак, І. Суслова.