Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова: «Сьогодні потрібно провести ревізію законодавства щодо прав внутрішньо переміщених осіб»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 червня 2017, 09:18

«Законодавство щодо прав внутрішньо переміщених осіб потребує ревізії та вдосконалення», - заявила голова Комітету Людмила Денісова під час координаційної зустрічі Радників з питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з народними депутатами фракцій і груп парламенту. Захід ініційований канадською неурядовою організацією «Stabilization Support Services», яка опікується питаннями захисту прав ВПО.

«На зустрічі прозвучали ті проблеми, які виникли першого грудня 2014-го року. На жаль, Кабінетом Міністрів України тоді було прийнято рішення, яке дискримінує людей з таким штампом, як внутрішньо переміщена особа», - зазначила Людмила Денісова.

Вона також додала, що у законодавстві прописаний механізм отримання статусу переміщеної особи, а зворотної процедури, яка при цьому не звужувала б права громадян, немає.

За словами депутата, сьогодні склалась така ситуація, що відмовившись від статусу переселенця, людина, по суті, відмовляється і від пенсії, бо Пенсійний фонд одразу ж вимагає паперову пенсійну справу, яку треба шукати на непідконтрольній території.

«Ми боремося за розв’язання цих проблем і використовуємо усі наші можливості, але деякі питання ми не можемо вирішити, тому що вони стосуються виключно повноважень Кабінету Міністрів України», - наголосила Людмила Денісова.

Голова Комітету закликала представників організацій, які займаються проблемами внутрішньо переміщених осіб, до співпраці та значила: «У цьому питанні ми знаходимося по один бік із організаціями присутніми тут. В цьому ви (організації) знаходитеся попереду нас».

Наприкінці зустрічі сторони домовилися про подальшу активну співпрацю над покращенням становища внутрішньо переміщених осіб.