Андрій Парубій: Для підписання рішення Європейського Союзу з надання безвізового режиму Україні Верховна Рада України ухвалила 144 закони

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 травня 2017, 19:45

 

Верховна Рада України ухвалила 16 законів в цілому за пленарний тиждень, що минув, а загалом - 27 позитивних рішень.

Про це повідомив Голова Верховної Ради України А.Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада» у п’ятницю. «Майже всі ключові питання, які ми ставили перед собою на цей тиждень, Парламент ухвалив. Вони стосувалися аграрного сектору, сфери безпеки, захисту прав дітей, і це було дуже важливо», - сказав він, додавши, що «лише в четвер було ухвалено 9 законів в цілому».

А.Парубій наголосив на важливій події - наданні Україні безвізового режиму з Європейським Союзом. Прийняття «безвізу» для України Голова Верховної Ради назвав «історичним рішенням», бо «воно свідчить про відкритість України Європі».

У цьому контексті він нагадав, що для підписання рішення Європейського Союзу з надання безвізового режиму Україні Верховна Рада ухвалила 144 закони. «Президент, дипломати доклали у цій справі величезних зусиль», - сказав А.Парубій. При цьому він наголосив, що «Парламент відіграв ключову роль, без Парламенту ми не змогли б вийти на це рішення». Голова Верховної Ради пригадав, якою непростою була дискусія в європейських парламентах.

«Головне, що рішення прийняте, і я знаю, якою ціною воно ухвалювалося. Великих зусиль треба було докласти для ухвалення компромісних рішень з багатьох законів, вони не приймалися 25 років. Я очолював групу з ухвалення документів, необхідних для надання Україні безвізового режиму з ЄС. Ми змогли змобілізуватися і виконати вимоги, які стояли перед Україною», - сказав А.Парубій.

Голова Парламенту підкреслив, що «стратегічним напрямком для України є тільки Європа, і ми розвіяли ілюзії декого з політиканів, які ще мають чи плекають надію, щоб повернути Україну під контроль Кремля».

«Далі - рухаємось в НАТО, в ЄС. Це є ключові, стратегічні цілі для української держави та українського керівництва», - зазначив А.Парубій.

Також він нагадав, що нинішнього пленарного тижня на порядку денному стояли резонансні і важливі питання, зокрема, позбавлення мандата народного депутата А.Артеменка «як людини, яка має подвійне громадянство». «Для мене це питання було принциповим: я переконаний, що людина, яка порушує закон, повинна нести відповідальність. Якщо людина демонструє, що в неї є громадянство іншої країни, нехай там балотується і обирається депутатом чи в інший орган»,- зауважив він.

На думку А.Парубія, «Парламент прийняв правильне рішення - позбавити мандата депутата Артеменка за порушення закону, за подвійне громадянство».

«Ще одне резонансне і важливе питання - георгіївська стрічка, її заборона, запровадження штрафів і санкцій за її використання. Я переконаний, що власне георгіївська стрічка стала символом Російської агресії проти України», - сказав Голова Парламенту.

За словами А.Парубія, «це почалося не на Майдані, а ще під час прийняття Харківських угод 27 квітня, коли Янукович і його оточення фактично здавали Україну, дозволяючи російському флоту у Криму розширювати свої повноваження і свою присутність. Тоді, в цей трагічний день, депутати в сесійній залі були поділені на два табори: піднімали синьо-жовті стрічки, а інші мали георгіївські стрічки. Вже тоді розпочалася активна форма агресії Росії, бо це призвело до масштабної присутності російських військ в перші дні окупації Криму».

А.Парубій вважає рішення Парламенту щодо заборони георгіївських стрічок «важливим та принциповим».

***