«Участь у Глобальній конференції законодавчої відкритості великої кількості поважних депутатів є підтвердженням того, наскільки ця ідея цікава і потрібна», - Координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 травня 2017, 17:53

 

Україна не випадково стала тою країною, яка приймає другу Глобальну конференцію, присвячену Ініціативі «Відкритий парламент». Це результат широкої взаємодії громадянського суспільства і парламентаріїв, які об’єднали свої зусилля для того, щоб розробити план дій для українського Парламенту. На цьому наголосив Координатор системи ООН в Україні пан Нік Вокер на спільній прес-конференції в рамках проведення Глобальної конференції законодавчої відкритості у п’ятницю.

Він зазначив, що цей план дій було розроблено за ініціативою спікера українського Парламенту у лютому 2016 року. «І уявіть собі, що Україна – лише п’ята країна в світі, яка згодилася прийняти таку ініціативу «Відкритого парламенту»», - підкреслив він.

Пан Н.Вокер зазначив, що в Києві «зібралися делегати, які представляють велику кількість країн, і вони налаштовані обмінюватися ідеями,  спрямованими на пошук способів зміни системи парламенту,  які б сприяли відкритості і довірі громадян».

«Програма розвитку ООН в Україні підтримує Верховну Раду України у впровадженні Ініціативи «Відкритий Парламент». Ми були партнером у реалізації цієї ініціативи від самого початку - це була частина нашої широкої підтримки загальних процесів демократизації в Україні», - сказав Н.Вокер.

 За його словами, «Організація Об’єднаних Націй спільно з Європейським Союзом і Верховною Радою України має ціль і бажання значно покращити якість законодавчих процесів, а також надання державних послуг і підвищення прозорості у державному секторі України». Він наголосив на важливості підтримки партнерства між Програмою розвитку ООН, Європейським Союзом та Верховною Радою України, адже це «сприяє поширенню інноваційних підходів».

Координатор системи ООН в Україні зазначив, що парламент є тією інституцією, яка зобов’язана представляти різні ідеї і втілювати їх у законодавчому процесі. «Цей демократичний процес не завжди протікає безперешкодно. Але з особистої точки зору  я можу сказати, що в цих питаннях особливу роль відіграє лідерство спікера Парламенту, який демонструє дійсно значну волю до того, щоб зробити Парламент справді прозорим, який зможе завоювати довіру громадян», - наголосив він.

«Участь у Конференції великої кількості поважних депутатів і є підтвердженням того, наскільки ця ідея цікава і потрібна» - підкреслив пан Н.Вокер.

Своєю чергою, член керівного Комітету Партнерства «Відкритий уряд» Марія Барон, висловила вдячність Українському Парламенту «за ініціативу і за те, що запропонували майданчик для проведення таких важливих обговорень, які відбуваються». За її словами, «багато парламентаріїв, які присутні на заході,  мають дуже приблизне уявлення про те, що таке партнерство «Відкритий Уряд»».  «Україна має нагоду просувати цю ідею і ті цілі, яких ми прагнемо», - сказала Марія Барон і додала: «Те, що робить Україна, дуже важливо для самої України, дуже важливо в політичному аспекті для цього регіону, і в світовому глобальному масштабі».

 «Не так багато парламентів у світі активно просуваються цим шляхом, і уже досягли значних результатів. Я чую ваш посил про те, що в цьому Україна може надати підтримку й допомогу іншим парламентам», - сказала пані Марія Барон.

Член керівного Комітету Партнерства «Відкритий уряд» Марія Барон запропонувала Верховній Раді України всіляку підтримку і співпрацю з розбудови Парламенту від імені команди «Відкритого Уряду».