Андрій Парубій: Ми і надалі робитимемо рішучі кроки для модернізації і відкритості Українського Парламенту

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 травня 2017, 16:00

«Для нас велика честь приймати в своїх стінах другу Глобальну конференцію законодавчої відкритості. Україна стала майданчиком, куди приїхали представники від багатьох парламентів світу», - сказав Голова Верховної Ради України А.Парубій на брифінгу, який відбувся у рамках проведення Другої глобальної конференції відкритості органів законодавчої влади «Розбудова громадянської довіри через відкритість та залучення».

«Приємно усвідомлювати, що зміцнення та збереження довіри громадян і відкритості Парламенту є важливими для такої кількості парламентів. В ці дні Україну, Верховну Раду для участі в конференції відвідують представники парламентів та громадянського суспільства з 50 країн світу і майже всіх континентів, зокрема, це троє глав парламентів і сім віце-спікерів національних парламентів», - зазначив А.Парубій.

За словами Спікера Українського Парламенту, «особливо важливо, що ця конференція проходить в період, коли Український Парламент проводить реформу, працює над тим, щоб зробити Верховну Раду України більш відкритою,  і ми для цього приклали багато зусиль в різних сферах і напрямках». При цьому А.Парубій уточнив: «Вважаю важливими кроками у цьому напрямку відкритість діяльності усіх Комітетів, відкритість усіх депутатських запитів і відповідей на них, і дане питання має не тільки сферу публічності і відкритості, а ще й дуже важливу складову – антикорупційну». Також, сказав А.Парубій, «важливий етап реформування  - онлайн-коментування законопроектів, коли коментарі надаються не тільки депутатами як членами законодавчого процесу, а й простими громадянами, які надають свої рекомендації і пропозиції до того чи іншого законопроекту». Разом з тим, зауважив А.Парубій, «це і портал відкритих парламентських даних, електронна Погоджувальна рада, закупівлі через систему електронних закупівель ПРОЗОРРО».

«Ми усвідомлюємо, що вкрай важливо зробити Парламент ближчим до людей, щоб для багатьох українців Парламент був не тільки телевізійною картинкою, а щоб вони могли зсередини побачити, як працює Парламент, як працюють депутати», - наголосив Голова Парламенту і уточнив: «Тому величезну кількість зусиль ми докладаєм до того, щоб збільшити кількість екскурсій до Парламенту, залучаючи і учнів шкіл, і студентів». За словами політика, «європейська практика демонструє, що кожен, хто побував в парламенті, набагато краще зможе зрозуміти, як він функціонує і як формується законодавча база».

А.Парубій повідомив, що на шляху реалізації цієї мети є створення музею українського парламентаризму, проведення тематичних виставок та презентацій, що відбуваються майже кожного пленарного дня, «щоб і депутати,  і відвідувачі Парламенту змогли більше не тільки дізнаватися про Український Парламент, а й про Україну, про те, як наші хлопці на передовій захищають країну, про нових героїв сучасної України, і  цьому я надаю особливого значення, оскільки усвідомлюю, що Український Парламент – це парламент воюючої країни».

Водночас, А.Парубій нагадав про те, що Верховна Рада України запровадила систему електронного декларування, яка є однією з найбільш відкритих систем у світі. За його словами, це стало важливим кроком для відкритості і Українського Парламенту, і української влади в цілому, і дало можливість громадянам зрозуміти і побачити доходи усіх високопосадовців.

«Сучасний парламент – це відкритий парламент. Своєю чергою, відкритий парламент – це сильний парламент. І я переконаний, що неможливо уявити сильну Україну без сильного парламентаризму, без сильного Парламенту. Бо у всі найважчі часи української сучасної історії власне Парламент був тим майданчиком, який дозволяв Україні подолати будь-які політичні кризи», - сказав А.Парубій і додав: «Тому ми настільки зацікавлені у співпраці з нашими міжнародними партнерами».

«Хотів би висловити подяку нашим партнерам за величезну допомогу, яка надається Верховній Раді України для реформи, для роботи над його відкритістю. І в першу чергу – Європейському Парламенту, місії Пета Кокса», - сказав А.Парубій і наголосив: «Завіряю вас, що ми і надалі будемо робити рішучі кроки для модернізації і відкритості Українського Парламенту».