У Верховній Раді триває друга Глобальна конференція законодавчої відкритості «Розбудова громадянської довіри через відкритість та залученість»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 травня 2017, 16:23

З вітальним словом під час відкриття заходу виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він зауважив, що український Парламент, попри виклики та потрясіння, робить багато на шляху реформ для того, щоб і суспільство, і система влади, і сам Парламент стали демократичними і більш відкритими. А.Парубій коротко окреслив історичний шлях становлення Української держави. Він зазначив, що нашій державі доводиться надолужувати «той досвід парламентаризму, який багато з наших сусідів могли мати як традицію».

А.Парубій назвав історичним днем для Верховної Ради проведення Глобальної конференції законодавчої відкритості, у роботі якої беруть участь представники парламентів та громадянського суспільства з п’ятдесяти країн світу і усіх континентів і висловив вдячність за допомогу у розбудові демократії та відкритості.

У свою чергу голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі у своєму виступі  запевнив : «Ми будемо продовжувати докладати зусиль, щоб забезпечити ефективний, підзвітний та прозорий парламент в Україні». При цьому він назвав вкрай важливими процеси призначення нового керівництва Рахункової палати, реформування виборчого законодавства і оновлення ЦВК. «У цій країні було сформовано відповідні органи, які дозволяють здійснювати контроль за використанням бюджету і, безумовно, Парламент відіграє важливу роль у забезпеченні прозорості бюджету й підзвітності», - наголосив посол ЄС.

Під час другої Глобальної конференції законодавчої відкритості, яка триває в Києві, окрім досягнень Верховної Ради України на шляху до відкритості, буде представлено широкий спектр світових практик та досвіду. Учасники події, серед яких парламентарії та представники громадянського суспільства з понад 50 країн, обговорюють питання, що стосуються міжнародного досвіду та прийнятих стандартів щодо інновацій в законодавчому процесі, доступності парламентських даних, прозорого бюджетування та законодавчої етики.

Так, 20 травня, буде презентовано сесію «Демонстрація нових технологій». Під час сесії парламенти та організації громадянського суспільства матимуть змогу представити свої технології та онлайн-інструменти, що сприяють відкритості органів законодавчої влади.

Загалом, на конференції обговорюються такі теми: Відкриті законодавчі дані: можливості та найкращі практики; Демонстрація нових технологій; Регулювання лобістської діяльності та парламентська етика; Відкриті бюджети: роль парламентів.