Питання дотримання прав людини в Україні обговорено під час зустрічі голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі з представниками Делегації Європейського Союзу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2017, 16:07

Сьогодні відбулася зустріч Григорія Немирі  з представниками Делегації Європейського Союзу в Україні на чолі з  Головою політичного відділу Фабіо Делла П'яцца.
Сторони обговорили ситуацію в Україні, передусім на Донбасі, та рівень  дотримання прав і свобод людини в нашій державі.

"Зараз найбільш вразлива категорія населення України - вимушені переселенці, яких наразі майже два мільйони. Дуже важливо, що внутрішньо переміщені особи  не поїхали до  інших країн, а залишилися в своїй державі, не зважаючи на війну та корупцію. Наш обов'язок -  забезпечити виконання їхніх прав і обов'язків",- наголосив парламентарій. 

У цьому зв'язку він наголосив, що наразі ігноруються  проблеми цієї категорії громадян та створюються перешкоди  для вимушених переселенців в отриманні пенсій та соціальних виплат через постанови уряду, які суперечать законодавству та Конституції України.

Крім того, Григорій Немиря сповістив, що 27 березня 2017 року у Верховній Раді України був зареєстрований проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)" (№6240), а цього місяця автори такої законодавчої ініціативи звернулися до спікера парламенту Андрія Парубія з вимогою направити цей документ на розгляд Венеціанської Комісії для проведення оцінки та підготовки висновку щодо відповідності даного документа міжнародним принципам та стандартам.

Представники Делегації ЄС поінформували українського парламентарія про свою діяльність щодо захисту прав людини в Україні та наголосили на важливості співпраці з Комітетом у цій сфері.

Співрозмовники також обговорили  Національну Стратегію у сфері прав людини та План заходів з її реалізації.