Документ, ухвалений під час другого Діалогу Жана Моне із впровадження інституційної реформи Верховної Ради України (Україна, м. Ірпінь, 19 квітня 2017 р.)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2017, 11:58

 

За результатами зустрічі у жовтні 2016 року, ми, керівники та голови депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України (ВРУ), провели другу зустріч у форматі Діалогу Жана Моне задля миру та демократії. Ми ще раз підтверджуємо свою повну відданість процесу трансформування політичної культури в нашій країні, просуванню та завершенню інституційної реформи Верховної Ради України, відповідно до Доповіді та дорожньої карти щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України та Постанови ВРУ 1035-VII, прийнятої 17 березня 2016 року. Ми сподіваємося, що цей процес стимулює вирішення широкого кола питань щодо реформи Верховної Ради України, включених у програму Діалогів.

Ми зібралися, аби обговорити наші колективні досягнення від минулої зустрічі та засвідчити своє прагнення продовжувати інституційне реформування та, зокрема, напрацювання консенсусного підходу у форматі постійної Робочої групи, створеної під час першого Діалогу Жана Моне. Ми переконані, що така інклюзивна та готова до співпраці Робоча група слугує важливим рушієм для цілеспрямованого просування необхідних реформ у Верховній Раді. Відповідно до цього, ми вітаємо продовження Меморандуму про Взаєморозуміння через обмін офіційними листами між Президентом Європейського парламенту Антоніо Таяні та Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм для продовження співпраці між Європейським парламентом та Верховною Радою України. Ми також вітаємо ідею продовження Угоди про співпрацю в адміністративній сфері між Верховною Радою України та Європейським парламентом, що є невідємною складовою нашого партнерства.

 

***

Щодо висновків та подальших кроків першого Діалогу Жана Моне:

Ми підсумували те, що було досягнуто, та засвідчуємо нашу готовність до переходу від конструктивного діалогу до ефективного втілення реформи, зокрема, щодо:

·        Створення Робочої групи під керівництвом Андрія Володимировича Парубія, Голови Верховної Ради України, до складу якої увійшли представники керівництва фракцій і груп. Це відображає застосування методу побудови консенсусу на практиці. Робоча група успішно провела пять  зустрічей після першого Діалогу Жана Моне. Питання стосовно забезпечення адміністративної підтримки Робочої групи залишається актуальним та буде підніматися надалі.

·        Реформа щодо структури комітетів та зменшення їх кількості: ми висловили підтримку законопроекту №6256 щодо необхідності зменшення кількості комітетів та співвідношення їх із міністерствами.

·        Широка дискусія під час зустрічі свідчить про складність цього питання. Дехто з нас наголосили, що існує необхідність зменшити кількість комітетів; інші зосередилися на глибшій дискусії щодо питання функцій комітетів. Також ми обговорили потребу захисту довгострокового існування ключових функціональних комітетів, зокрема тих, що займаються питаннями Регламенту Верховної Ради України, бюджету, боротьби з корупцією, європейської інтеграції, прав людини (включно з підкомітетом з питань рівних прав і можливостей) та свободи слова. Також були запропоновані різноманітні формули щодо питання зменшення кількості комітетів, зокрема, визначення фіксованої кількості членів комітетів та забезпечення представництва усіх фракцій та груп у кожному комітеті. Було зроблено посилання на практику Європейського парламенту щодо правил регулювання процесу створення комітетів та деталізації функцій комітетів у додатку до правил. Деякі комітети Європейського парламенту охоплюють більше, ніж одне «міністерство», є такі, що включають підкомітети, також можливим є створення спеціальних  комісій для вирішення різноманітних тематичних питань; останні є тимчасовими, при чому можливим є функціонування лише одної тимчасової комісії у визначений період часу.

·        Досягнуто згоди щодо зменшення кількості комітетів та необхідності врегулювання цього питання законодавством, а також щодо набуття чинності під час наступного скликання.

 Це рішення залежатиме від втілення низки додаткових кроків. Зокрема, кроки будуть спрямовані на забезпечення довгострокового існування ключових функціональних комітетів та на визначення функцій комітетів. Цей результат може бути досягнутий за допомогою декількох законодавчих кроків, що базуватимуться на політичній волі та готовності їх впровадження під час поточного скликання парламенту. Робоча група повинна досягнути консенсусу щодо способів втілення цього рішення.

 ·        Законопроект про пропорційне представництво у комітетах та делегаціях ВРУ  відповідно до висновків першого Діалогу Жана Моне.

Представництво має бути інклюзивним та пропорційним до розміру депутатських фракцій і груп у ВРУ. Після досягнення згоди учасників Робочої групи, положення законопроекту повинні набути чинності з початку наступного (9-го) скликання.

·       Зміни до Регламенту ВРУ, спрямовані на його узгодження з Конституцією України (зареєстрований законопроект № 5522). Ми взяли до уваги прогрес та підготовку для включення цього законопроекту в порядок денний пленарної сесії, коли буде отриманий відповідний висновок Венеційської комісії.

 ·     Оновлені пропозиції від Кабінету Міністрів України щодо проекту змін до Регламенту КМУ щодо запровадження «білих книг» та щорічних звітів міністерств у процес законотворення, відповідно до висновків першого Діалогу Жана Моне. Ми взяли до уваги доповідь представника Кабінету Міністрів України щодо поточної роботи над внесенням відповідних змін до Регламенту Кабінету Міністрів України. Ми вітаємо факт того, що пропозиції стосовно запровадження «білих книг» мають бути презентовані до початку літа.

 ·       Розробка проекту положення для створення конкретної законодавчої бази для роботи секретаріатів фракцій. Ми врахували ініціативу представників секретаріатів фракцій та груп під час їх робочої зустрічі у Осло та взяли до уваги напрацювання щодо вирішення технічних недоліків закону про державну службу. Ми вважаємо, що подальша робота щодо цієї ініціативи не перешкоджатиме поточній міжінституційній дискусії щодо питання про державну службу та дозволить Робочій групу розглянути цю пропозицію своєчасно.

 ·       Регулярні зустрічі голів комітетів під керівництвом Голови ВРУ для обговорення законодавчих пріоритетів і питань порядку денного. Ми розглядаємо це як позитивний приклад успішного застосування методів Діалогу Жана Моне до побудови широкого консенсусу у Верховній Раді України.

***

Щодо Рекомендації № 44 – Врегулювання діяльності та статусу парламентської опозиції, а саме – «Рішення щодо врегулювання статусу парламентської опозиції повинно бути прийняте та виконане якнайшвидше».

Права і обов’язки парламентських фракцій мають бути гарантовані без надмірних обмежень для забезпечення їх мирного співіснування та виконання обов’язків щодо представництва інтересів громадян. Після тривалої дискусії було досягнуто згоди про те, що  справедливе та об’єктивне рішення, орієнтоване на довгостроковий результат, та враховує особливості та потреби парламентської опозиції, вимагає запровадження низки кроків для гарантування цих прав.

Ми узгодили, що Робоча група буде продовжувати свою продуктивну діяльність у погодженому напрямку, рухаючись малими кроками та застосовуючи принципи побудови консенсусу, для вирішення питань прав опозиції. Першим кроком для вирішення цих питань буде:

·        справедливий розподіл посад голів та членів комітетів. Ми прийшли до висновку, що пріоритетним є принцип справедливого розподілу посад, а також що відповідний математичний метод розподілу буде погоджений шляхом консенсусу.

·        комітети Верховної Ради України є важливим інструментом парламентських фракцій для збільшення їх ролі у формуванні порядку денного та виконання контрольних функцій. Новий закон про комітети та/або зміни до Регламенту ВРУ зроблять внесок у розширення повноважень усіх фракцій та відобразить важливість діяльності комітетів ВРУ.

·        контроль за виконавчою владою може здійснюватися більш ефективно за допомогою внесення змін у порядок проведення  «години запитань до уряду», котра організована відповідно до тематичних питань.

·        потрібно розробити нове положення щодо виділення часу під час пленарної сесії для парламентських дебатів стосовно термінових та тематичних питань.

Здійснення першого кроку кожного разу веде до початку шляху, який вимагатиме наступної діяльності. Також існує воля до побудови консенсусу щодо закону про вибори. Якщо виникне необхідність у підтримці цього процесу, це питання буде розглянуто в окремому порядку.

Були озвучені додаткові пропозиції, що вимагають подальших обговорень, зокрема, стосовно зменшення кворуму для пленарних сесій та засідань комітетів, повноважень парламенту накладати санкції та відправляти у відставку міністрів.

***

Демонструючи свою відкритість та готовність до міжпартійного діалогу та досягнення консенсусу щодо інституційної реформи Верховної Ради, ми погодились, що ці висновки та домовленості мають бути оприлюднені з метою інформування громадян України. 

Ми будемо продовжувати регулярні зустрічі у форматі Діалогу Жана Моне із впровадження інституційної реформи ВРУ та ширших тем, що є спільним інтересом для керівництва та голів депутатських фракцій і груп Верховної Ради України.

 


Підписи

Андрій ПАРУБІЙ, Голова Верховної Ради України

Сергій СОБОЛЄВ, Заступник голови фракції політичної партії “Всеукраїнське
об’єднання Батьківщина”

Ігор ГРИНІВ, народний депутат, фракція партії “Блок Петра Порошенка”

Cвітлана ВОЙЦЕХОВСЬКА, народний депутат, фракція Політичної партії “Народний Фронт”

Юрій ПАВЛЕНКО, народний депутат, фракція політичної партії «Опозиційний Блок»

Ярослав МОСКАЛЕНКО, Голова депутатської групи “Воля Народу”

Ігор ПОПОВ, народний депутат, фракція Радикальної партії Олега Ляшка

Володимир ПИЛИПЕНКО, представник   депутатської групи Партія “Відродження”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Олег БЕРЕЗЮК, Голова фракції Політичної партії “Об’єданання Самопоміч”