Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2017, 09:52

Члени Комітету розглянули законопроект №5441 на черговому засіданні Комітету. Під час обговорення зазначалося. що його метою є усунення передумов порушення прав і свобод громадян в частині дотримання розумних строків досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, забезпечення вчасного проведення першочергових слідчих (розшукових) дій, швидкого, повного та неупередженого розслідування, збереження речових доказів, здійснення кримінального провадження уповноваженими органами відповідно до підслідності, визначеної статтею 216 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідні зміни пропонується внести до частини другої статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» (далі – Закон) зміни, у яких передбачається, що підслідність кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованій території, визначається прокурором Автономної Республіки Крим. Матеріали досудового розслідування щодо злочинів, кримінальні провадження щодо яких знаходяться на стадії досудового слідства, повинні бути передані органам досудового слідства, визначеним прокуратурою Автономної Республіки Крим. 

Проаналізувавши законопроект, члени Комітету зазначили, що його прийняття сприятиме здійсненню кримінального провадження відповідно до його засад: верховенства права і розумних строків, належний захист прав і свобод громадян.