Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав подання Житомирської обласної ради щодо перейменування села Дібрівка Брусилівського району Житомирської області на село Дубрівка

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 квітня 2017, 16:35

 

Доповідаючи питання, голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук поінформував присутніх, що згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Брусилівському районі Житомирської області обліковується населений пункт Дібрівка, який входить до складу Брусилівської селищної об’єднаної територіальної громади. У селі Дібрівка проживає понад 90 осіб. Доповідач наголосив, що перейменування села Дібрівка ініційовано його мешканцями у зв’язку з необхідністю повернення історичної назви. Крім того, назва «Дубрівка» переважно використовується на місцевому рівні та зазначається у документах жителів села (паспортах, свідоцтвах про народження тощо). М.Федорук зауважив, що Інститут української мови НАН України підтримує перейменування села Дібрівка на село Дубрівка. Зокрема, Інститут зазначає, що у післявоєнні часи даний населений пункт мав назву «Дубровка». У «Списку поселень Київської округи» (1926 р.) згадується село Дубрівка. Польські форми XVIII століття – Dombruwka, Dabrowka також вказують на первісну форму Дубрівка або Дубровка. Назва цього населеного пункту виникла як лексико-семантичне утворення від загального слова «дубрі?вка», зменшене від «дубро?ва» (у значенні - дубовий ліс) (Грінченко Б.Д. Словарь української мови. Т. 1. - К., 1907. – С. 452). 

Під час обговорення питання члени Комітету взяли до уваги, що питання про перейменування села Дібрівка Брусилівського району Житомирської області підтримане територіальною громадою на загальних зборах, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Яструбеньківською сільською, Брусилівською районною та Житомирською обласною радами.

За наслідками загального обговорення члени Комітету підтримали подання Житомирської обласної ради щодо перейменування села Дібрівка Брусилівського району Житомирської області на село Дубрівка та вирішили розробити і внести на розгляд Парламенту відповідний проект Постанови, рекомендувавши прийняти його за основу та в цілому.