«Військова агресія Російської Федерації на Донбасі є наслідком недостатнього реагування міжнародної спільноти на анексію українського півострова у 2014 році», - Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 лютого 2017, 23:01

  

Перший заступник Голови Верховної Ради України під час дискусії високого рівня «Ситуація в галузі прав людини в Криму», що відбувається в рамках 34-ої сесії Ради ООН у м. Женева, Швейцарська Конфедерація, наголосила, що агресія Російської Федерації на Донбасі є наслідком недостатнього тиску зі сторони міжнародних партнерів після насильницької анексії Криму та м. Севастополя у 2014 році.

Політик заявила, що після трирічної окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Російською Федерацією ситуація із забезпеченням прав людини різко погіршилася для значного числа місцевих жителів, особливо, для представників кримськотатарської громади і проукраїнських жителів півострова. 

«На території Росії сьогодні незаконно утримується 17 осіб, із яких 10 були затримані нелегітимними органами на території тимчасово окупованого Криму. Внаслідок репресій проти місцевих жителів близько 70 дітей в Криму залишилося без батьківської опіки», - зазначила І. Геращенко.

Народний депутат наголосила, що українці, які незаконно утримуються в Криму, позбавлені можливості належного судового захисту. Ірина Геращенко зазначила, що до них не мають доступу ані українські консули, ані представники міжнародних моніторингових і гуманітарних місій.

«Крим протягом трьох років залишається закритою територією для усіх міжнародних моніторингових місій, серед яких організації, визнані усім світом: ООН, Рада Європи та Міжнародний Комітет Червоного Хреста», - підкреслила політик.

У свою чергу Заступник верховного комісара ООН з прав людини Кейт Гілмор у своєму виступі підтвердила, що Росія відмовила в доступі моніторингових місій ООН на тимчасово окуповану територію, та поінформувала про непоодинокі випадки дискримінації окупаційною владою тих українських громадян, які відмовились від російського громадянства.

Виступаючи на заході високого рівня, Ірина Геращенко підкреслила, що після трьох років окупаційного режиму Російська Федерація намагається усіма можливими способами легітимізувати крадіжку української території, зокрема, й діючи через міжнародні організації, членом яких є Росія.

Політик звернула увагу на той факт, що в Остаточному Звіті ОБСЄ/БДІПЛ, оприлюдненому в грудні 2016 року, за результатами спостереження на виборах до Державної Думи Російської Федерації був повністю проігнорований факт незаконної анексії Криму, а також інформацію, що голосування відбувалося з використанням списків виборців, які були попередньо сфальсифіковані шляхом включення до них громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території.

«Ми закликаємо негайно розробити нову методику підготовки звітів, яка б включала комплексну оцінку ситуації, пов’язаної із окупацією частини території України Російською Федерацією», - зауважила І. Геращенко.

Виступаючи на заході, Ірина Геращенко  наголосила на необхідності посилити тиск світової спільноти на Російську Федерацію заради звільнення усіх заручників та політв'язнів, що незаконно утримуються у Росії,  Криму і в окремих районах Донецької та Луганської областей.

 

У дискусії високого рівня також взяли участь представники Польщі, Франції, Латвії, Литви, Великобританії, Туреччини, Австралії, Естонії та інших країн. Учасники дискусії висловили солідарну позицію з Україною щодо відновлення територіальної цілісності та деокупації півострова.

 

Зокрема, Міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс  зауважив, що Росія систематично порушує права кримських татар.

«Міжнародна спільнота має надати жорстку реакцію на факти ксенофобії та інших систематичних порушень прав людини зі сторони Російської Федерації в Криму», - зазначив Лінас Лінкявічюс.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд наголосив, що понад 2,5 мільйони жителів півострова мають права, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

«Жителі Криму мають права, гарантовані Європейською Конвенцією з прав людини, і тому за захистом своїх прав вони можуть звертатись з позовами до Європейського суду з прав людини», - зазначив Т. Ягланд.

Водночас,  Генеральний секретар Ради Європи підкреслив, що у цьому механізмі вкрай важливо отримати доступ структурам РЄ до заявника, який сьогодні активно блокується Росією.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров поінформував присутніх про кричущі випадки порушення прав людини на півострові та запропонував створити міжнародну платформу  для вироблення стратегії деокупації українського півострова.