За 20 років на екскурсіях у Верховній Раді України побували майже 180 тисяч осіб

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 лютого 2017, 12:00

 Будинок Верховної Ради України, в якому засідає єдиний законодавчий орган держави, не лише місце, де ухвалюються доленосні для українців рішення, а й візитна картка нашої країни. Кожен громадянин України знає як виглядає сесійний будинок парламенту зовні, а також має змогу ознайомитися з ним зсередини – побувавши на екскурсії. Можливість відвідати історичну будівлю, зведену за проектом архітектора В. Заболотного у 1939 році, з’явилася у громадян двадцять років тому. Така відкритість притаманна не всім парламентам світу. Практика проводити екскурсії для сторонніх відвідувачів існує, приміром, у Великобританії (Вестмінстерський палац), у німецькому Бундестазі, у парламентах Угорщини, Канади та Капітолії США. У 1997 році така традиція з’явилася в національному парламенті України. У лютому 1997 року двері Верховної Ради були урочисто відкриті для перших двадцяти п’яти екскурсантів. Тоді, вперше громадяни України побачили парламент зсередини, почули розповідь про унікальність та історичне значення Будинку Верховної Ради, побували сесійній залі, де пишеться історія України - ухвалено Акт проголошення Незалежності та Конституцію.

Загалом, за 20 років, на екскурсіях у Верховній Раді України побували майже 180 тисяч осіб. Щороку число запитів на відвідини екскурсій дедалі зростає.

У 2014 році задля безпеки відвідувачів на деякий час екскурсії припинилися, а керівництвом парламенту впроваджено особливі заходи щодо охорони будівлі державного значення. З відновленням екскурсій у Верховній Раді збільшилася кількість відвідувачів. А торік - 23 та 24 серпня 2016 року - Верховна Рада України на два дні відкрила свої двері для всіх охочих. За інформацією завідувача Відділу інформаційних ресурсів та відкритих заходів Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України, який опікується організацією екскурсій у Парламенті, Олени Некрасової, протягом двох днів відбулося 33 оглядові екскурсії, присвячені Дню Прапора та Дню Незалежності України, участь у яких взяли майже тисяча громадян.

Окрім того, зростає й кількість громадян інших держав, які мають бажання відвідати Верховну Раду України. Сім тисяч іноземних гостей прослухали екскурсію англійською мовою.

Сьогодні напрацьовуються нові форми проведення екскурсій для різних вікових аудиторій, розширюється тематика, залучаються фахівці зі знанням іноземних мов, проводиться робота зі створення музею Верховної Ради та збереження автентичності будівлі парламенту.

Під час екскурсії громадяни ознайомлюються з роботою єдиною законодавчого органу, відвідують балкон сесійної зали, в якій ухвалюються закони України, прес-пойнт, де відбуваються брифінги народних депутатів, проходять кулуарами Верховної Ради та мають змогу сфотографуватися біля картини «Державотворення».