Народні депутати України взяли участь у Парламентських слуханнях, які відбулися у штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 лютого 2017, 10:35

 

Візит відбувся на запрошення Президента Міжпарламентського Союзу Сабера Чоудхурі та Голови 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Пітера Томпсона. Українську делегацію очолив Перший заступник Голови Комітету Анатолій Дирів та голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ярослав Москаленко.

Питання порядку денного цих слухань були присвячені досягненню Цілей сталого розвитку у частині збереження і сталого використання океанів, морів і морських ресурсів.

Під час обговорення наголошувалося, що загроза виснаження та деградації природних ресурсів планети в цілому та океанів і морів зокрема, надмірна експлуатація цих ресурсів, втрата біологічного різноманіття та загроза втрати цілих видів, забруднення та засмічення морів та океанів напряму пов’язані з людською діяльністю.

Учасники зазначили, що  задля збереження навколишнього середовища міжнародна спільнота має шукати шляхи невиснажливого, збалансованого використання океанів, морського середовища з врахуванням екологічних, економічних та суспільних інтересів людства.

Також наголошувалося, що головними проблемами, на які мають бути спрямовані основні зусилля міжнародної спільноти та України зокрема -скорочення надходжень забруднення, сміття, зокрема, з прибережних територій та зі стоком річок, запобігання забруднення від морського транспорту, захоронення відходів тощо.

Учасники Парламентських слухань пропонували шляхи збереження рибних запасів, інших морських та океанічних ресурсів, захисту прибережного та морського середовища.

Було наголошено на необхідності реформувати та збалансувати сфери споживання та виробництва, пов'язані з використанням океанів та морських ресурсів.

Представники Комітету під час Парламентських слухань в ООН запевнили своїх міжнародних колег, що Україна підтримує спрямування зусиль міжнародної спільноти на збереження навколишнього природного середовища, зокрема, морів.

Так, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом». Його реалізація дозволить шляхом переходу на басейновий принцип управління зменшити надходження забруднень, у тому числі і до морського середовища. Розроблена низка Законів, які дозволять зменшити негативний вплив на довкілля, зокрема доопрацьовується відповідно до пропозицій Президента України Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», завершується розроблення проекту Закону України про стратегічну екологічну оцінку.

На часі реалізація окремих положень Директиви № 2008/56/ЄС про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища: розроблення морської стратегії спільно з країнами-членами ЄС, зокрема, проведення базової оцінки морських вод, визначення екологічного стану та встановлення природоохоронних цілей та індикаторів.