Відбулася зустріч заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Марії Іонової з литовською делегацією

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 лютого 2017, 16:59

У день головного державного свята - Дня відновлення незалежності  делегація Литовської Республіки  у складі Надзвичайного і Повноважного Посла Марюса Януконіса, лідера  партії "Союз Вітчизни –Християнські демократи" Габріеля Ландбергіса,   його заступника  з питань міжнародних відносин Радвиле Морнюкайтє-Мікулєнє та  Прем’єр-міністра Литви у 1999-2000 рр., 2008-2012 рр. Андрюса Кубілюса відвідали український парламент, зокрема - Комітет з питань європейської інтеграції.

Заступник голови Комітету Марія Іонова подякувала литовським колегам, що саме в такий день вони прийшли до Верховної Ради України, а також за постійну і всебічну підтримку України на рівні литовського парламенту, президента,  звичайних громадян.

Сторони обговорили можливі напрями українсько-литовського співробітництва, проблеми у відновленні інфраструктури окупованих територій  - Донецької й Луганської областей,  питання завершення реформування Верховної Ради  в контексті Місії  Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса, Президента ЄП у  2002-2004 рр. та в 2015 –2016 рр.

Довідково: Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи (Tevynes sajunga — Lietuvos krikscionys demokratai, TS-LKD) — литовська правоцентристська політична партія. Це найбільша партія в Литві, що має 44 із 141 місця в Сеймі. Раніше називалася Союз Вітчизни (Консерватори Литви) ( Tevynes sajunga (Lietuvos konservatoriai)).  Партія виступає за поглиблення євроатлантичної орієнтації країни та більш вільні ринкові відносини, в дискурсі членів партії незмінно присутня національно-патріотична риторика і антикомуністична тематика, за забезпечення безпеки (не тільки військової, але також економічної, енергетичної тощо) Литви, загроза якої бачиться в Росії і в її агентах усередині країни. За ініціативою партії був прийнятий закон про відшкодування збитку від окупації Литви СРСР і пред'явлені відповідні вимоги Росії.

,