У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулися відкриті громадські слухання та обговорення письмового звіту керівництва Національного антикорупційного бюро України з основних питань діяльності Національного бюро, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 лютого 2017, 10:50

 

Захід відбувся за участі заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І., представників ЗМІ та громадських організацій. Було обговорено письмовий звіт директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А.С. з основних питань діяльності Національного бюро.

Учасники слухань обговорили ряд актуальних питань, зокрема пов’язаних зі зверненнями народних депутатів України до Національного антикорупційного бюро України:

про кримінальне провадження за фактом придбання головним військовим прокурором сил АТО Костянтином Куликом дорогої нерухомості під час його роботи у військовій прокуратурі;

про кримінальне провадження за фактом одержання хабарів у великому та особливо великому розмірах головою Центрвиборчкому Охендовським М.В.;

про кримінальне провадження щодо замаху на розтрату державних коштів, отриманих згідно з «Кіотським протоколом»;

про кримінальне провадження за фактом зловживання при закупівлі тактичних рюкзаків МВС України для Національної гвардії України;

про кримінальне провадження щодо ПрАТ «Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України»;

про кримінальне провадження щодо ПАТ «Укргазвидобування».

Також обговорювалася низка інших резонансних питань, пов’язаних з :

розслідуванням «газової схеми» за участю Онищенка О.Р.;

затримання судді Солом’янського районного суду міста Києва при одержанні предмету неправомірної вигоди;

притягненням чиновників до кримінальної відповідальності за невідповідність видатків доходам, відповідно до їх електронних декларацій.

Водночас керівники антикорупційних правоохоронних органів звернули увагу на позбавлення Генеральною прокуратурою України повного доступу керівництва НАБУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), чим порушено права Національного бюро, передбачені статтею 17 «Права Національного бюро» Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

Зазначалося, зокрема, що згідно з нормами другого абзацу пункту 3 частини першої статті 17 Закону « Національне бюро в порядку, визначеному законодавством, має прямий доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи…».У зв’язку з вищенаведеним, Комітет вирішив підготувати відповідне звернення до ГПУ щодо надання повного доступу НАБУ до всіх реєстрів.

Також народні депутати наголосили на необхідності розгляду та прийняття найближчим часом Верховною Радою України законопроекту «Про антикорупційні суди» (реєстр. № 6011) з метою розгляду окремих категорій справ та надання НАБУ права на прослуховування підозрюваних. Таке право передбачено законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України (реєстр. № 4812), підтримано Комітетом і рекомендовано Верховній Раді України до розгляду.