В Апараті Верховної Ради України розпочалося підвищення кваліфікації державних службовців з питань ґендерної політики

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
31 січня 2017, 14:22

Працівники Апарату Верховної Ради України, які безпосередньо беруть участь в опрацюванні законопроектів, підготовці експертних висновків до них, готують аналітичні матеріали, без відриву від основної роботи у непленарні тижні роботи Верховної Ради України будуть підвищувати кваліфікацію за тематичним планом спеціалізованих короткострокових навчальних курсів на тему: "Аналіз державної політики та нормативно-правових актів на відповідність принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Під час відкриття занять Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючий справами П. О. Боднар зазначив, що працівники Апарату Верховної Ради України при підготовці відповідних матеріалів мають звертати увагу на питання забезпечення ґендерної рівності та рівних можливостей для чоловіків та жінок у сфері зайнятості, освіти та навчання, економічної та суспільної діяльності.

Голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Світлана Войцеховська, відзначила плідну співпрацю Комітету з Програмою USAID РАДА в питаннях ґендеру. Вона зазначила, що за останні півроку проведено аналіз чотирьох тисяч законодавчих актів на відповідність принципу рівних прав і можливостей чоловіків і жінок.

"Знання про ґендер і усвідомлення цього поняття - це різні речі", - наголосила С.Войцеховська. "Всі питання нерівності - вони ж є. Але вони настільки стереотипні, що ми їх вже не помічаємо", - зазначила вона.

Народний депутат запропонувала Керівникові Апарату Верховної Ради створити підрозділ з аналізу на відповідність принципу рівних прав і можливостей чоловіків і жінок в управлінні, яке займатиметься аналізом законодавчих актів.

Менеджер з управління проектами Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Марат Кюрчевський, звертаючись до учасників курсу, наголосив, що ґендерні питання завжди були обов’язковими, наскрізними для всіх проектів USAID та є закріпленими на рівні політики і процедур організації. «І головне тут не те, що просто потрібно пам’ятати про жінок, чи цього вимагає закон, чи політика організації, а те що ґендерні питання - це питання прав людини, гідності, вільного вибору соціальних ролей», - зазначив він.

«В Україні потрібно зробити ще багато, щоб рівність, в тому числі ґендерна, як в побутовій сфері, так і професійній, стала базовою цінністю. Тому важливо, що вже сьогодні відкрився такий курс для працівників Верховної Ради, а USAID зміг його забезпечити через Програму РАДА», - сказав М.Кюрчевський.

Експерт з ґендерних питань Програми USAID РАДА Олена Суслова, відкриваючи курс, відзначила внесок "ґендерних уповноважених", які вже тривалий час співпрацюють з Програмою РАДА, знаходили час приймати участь в заходах, присвячених питанням гендеру та рівності, та наполегливо працювали над запровадженням аналізу на відповідність принципу рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у державну політику.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут наголосив на необхідності подальшої інституціоналізації знань та навичок, отриманих в ході курсу з аналізу державної політики та нормативно-правових актів на відповідність принципу рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. «Важливо, щоб вони не стали одноразовим тренінгом, а ви продовжували використовувати ці вміння у своїй подальшій роботі», - звернувся він до слухачів курсу.

Навчання організовано за сприяння та підтримки Програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво" та Інформаційно-консультативному жіночому центру.

 

 Довідково:

Програма Агентства США з міжнародного розвитку USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» виконується Фондом Східна Європа в партнерстві з Громадянською мережею «Опора», громадськими організаціями «Iнтерньюз-Україна» та «Лабораторія законодавчих ініціатив» та має на меті сприяти становленню відповідального, підзвітного і демократичного представницького органу – Парламенту України. Термін реалізації Програми: листопад 2013 – листопад 2018 років.»
Основна мета курсу - підвищення знань та вмінь працівників Верховної Ради з аналізу державних політик та нормативно-правових актів на ґендерні аспекти задля формування ґендерно-коректного парламенту, інтегрування принципу рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у державну політику.

В ході курсу, що триватиме з січня по травень, працівники Апарату Верховної Ради України вивчатимуть базові концепції ґендерного аналізу, механізми інтегрування принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в державну політику, займатимуться ґендерно-правовою експертизою законодавства.