У Комітеті з питань національної безпеки і оборони відбулася зустріч з міжнародними експертами питань вдосконалення правового забезпечення національної системи експортного контролю

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 січня 2017, 13:53

 
У зустрічі взяли участь працівники секретаріату Комітету, представник Адміністрації Президента України Володимир Колесник, представники Програми з експортного контролю та нерозповсюдження Дослідницького центру з питань нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна на чолі з керівником Програми Робертом Шо і Координатор Програми з експертного контролю і безпеки кордонів (EXBS) (Посольство США в Україні) Олена Вороніна.

Завідувач секретаріату Комітету Тетяна Блистів поінформувала гостей про діяльність профільного парламентського комітету у сфері національної безпеки і оборони.

Т.Блистів, зокрема, повідомила про те, що у Комітеті напрацьовується новий Закон про національну безпеку України. Комітет зараз працює над імплементацією у цьому законопроекті норм демократичного цивільного контролю.

За інформацією завідувача секретаріату, Комітет також працює над реформуванням спецслужб, зокрема, Служби безпеки України. Вже напрацьована і знаходиться на розгляді у Президента України Концепція реформування і після її затвердження можна буде розпочати реформу цієї служби.

Фахівцями секретаріату розроблено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань організації та забезпечення охорони державної таємниці, зареєстрований за номером 5639. Метою прийняття законопроекту є вдосконалення законодавства у сфері охорони державної таємниці, а саме: створення додаткових умов для забезпечення Україною збереження секретної інформації відповідно до взятих на себе зобов’язань за міжнародними договорами України про взаємний захист секретної інформації; встановлення кримінальної відповідальності за неповідомлення про набуття такими особами громадянства (підданства) іншої держави (держав).

Також планується розглянути проект Закону про протимінну діяльності в Україні.
У Комітеті напрацьовуються законопроекти про територіальну оборону України, про військово-технічне співробітництво.

Т.Блистів також поінформувала про роботу у Комітеті над підготовкою законопроекту щодо створення органу військової юстиції, інституту військових адвокатів.

Комітетом розроблено і подано на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо утворення військових судів та окремих організаційних питань) за реєстраційним номером 2557, який очікує розгляду.

Керівник Програми з експортного контролю та нерозповсюдження Дослідницького центру з питань нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна Роберт Шо поінформував працівників секретаріату Комітету про початок роботи Програми в Україні, яка розрахована на два роки. Він, зокрема, повідомив, що Дослідницький центр працює над аналізом шляхів методів нерозповсюдження зброї масового ураження, механізмами і методами уповільнення та припинення розповсюдження зброї масового знищення. Центр є складовою Інституту міжнародних відносин і знаходиться у м. Монтерей (Каліфорнія, США).

Р.Шо зазначив, що Дослідницький центр є неурядовою організацією, робота якого фінансується як з урядових і неурядових джерел.

В Україні, за його словами, відповідно до Програми планується співпрацювати з представниками державних відомств у сфері експортного контролю і нерозповсюдження зброї масового знищення, зокрема, аналізувати роботу урядових органів у сфері експортного контролю.
Представники Програми відзначили, що завдання, які стоять перед парламентським комітетом, є досить складними і масштабними, і висловили готовність налагодити співпрацю.

Учасники зустрічі обговорили перспективи поліпшення роботи системи експортного контролю, основні аспекти співпраці, зокрема в частині розробки необхідних змін до законодавства, обміну досвідом, проведення міжнародних навчальних програм, консультацій з органами державної влади, що забезпечують функціонування системи експортного контролю.