Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова взяла участь у засіданні "круглого столу" на тему: "Європейська та євроатлантична інтеграція – 2017: вибір зроблено. Змінюємося разом!"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 січня 2017, 16:54

В Українському кризовому медіацентрі відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Європейська та євроатлантична інтеграція – 2017: вибір зроблено. Змінюємось разом!" за участі українських парламентаріїв, представників органів виконавчої влади, Представництва ЄС в Україні, профільних експертів, представників медіа та бізнесу. Учасники обговорили  здобутки і проблеми євроінтеграційного та євроатлантичного поступу України, а також обмінялися думками щодо планів і викликів на 2017й рік.
За словами заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Марії Іоновї, "Угода про асоціацію – це ще один крок в напрямі політичного та економічного зближення України з ЄС, а для нашого народу - синонім свободи, демократії, рівності і гідних стандартів життя.
На сьогодні ми вийшли на фінішну пряму у питанні набуття чинності Угодою про асоціацію між Україною та ЄС у повному обсязі. Для успіху подальших реформаторських зусиль вкрай важливим є забезпечення якнайшвидшого набуття чинності Угодою про асоціацію між Україною та ЄС в повному обсязі" - зазначила парламентарій.

На думку народного депутата, лібералізація ЄС візового режиму для України залишається нашим безумовним пріоритетом у сфері юстиції та внутрішніх справ. "Україна виконала усі зобов’язання, що були передбачені Планом дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, при цьому реформи були ефективно впроваджені, незважаючи на складне внутрішньополітичне становище в державі. Факт виконання нашою державою усіх зобов’язань підтверджено усіма інституціями ЄС, зокрема законодавчою пропозицією Європейської Комісії, відповідною доповіддю Європейського Парламенту, а також погодженням Радою ЄС своєї переговорної позиції. Ми очікуємо на виконання нашими європейськими партнерами своїх зобов’язань, що передбачає лібералізацію ЄС візового режиму для України без жодних подальших зволікань та додаткових критеріїв" - наголосила заступник голови Комітету .

Як зазначила М. Іонова, 2 березня 2016 року було оприлюднено рекомендації для українського парламенту, напрацьовані Місією ЄП з оцінки потреб, на чолі з Петом Коксом, його колишнім Президентом, над втіленням яких працює Верховна Рада України.  "Відповідно до цього документа, ми маємо приділити увагу оптимізації її роботи, зокрема обмежити кількість законопроектів, що подаються на  розгляд (станом на 26 січня 2017 року зареєстровано понад 8540 законопроектів). Таким чином, з метою виконання домашнього завдання щодо імплементації Угоди про асоціацію та, зокрема, впровадження Європейського права в національну правову систему необхідно зосередитися на питанні створення єдиного системного інституційного механізму, що включатиме, зокрема:  структуру,  відповідальну за процес наближення законодавства, здійснення постійного моніторингу стану неадаптованого законодавства і неадаптованих норм законодавства з метою подальшого  приведення їх у повну відповідність з правом ЄС, здійснення оцінки регуляторного впливу" - сказала промовець. М. Іонова переконана, що координація і взаємодія між органами державної влади, між міністерствами, профільними комітетами Верховної Ради України та Комітетом з питань європейської інтеграції дадуть змогу уникнути прийняття законопроектів низької якості і тих, що суперечать праву ЄС.  На думку заступника голови Комітету, для ефективної імплементації Угоди щодо візової лібералізації  слід підсилити спроможність комітетів Верховної Ради України, зокрема Комітету з питань європейської інтеграції, а також ефективність парламентського контролю за процесом наближення законодавства та нагляду за якістю гармонізації законодавства України до права ЄС.

Довідково:  3 липня 2015 року Голова Верховної Ради України та Президент Європейського парламенту підписали Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським  Парламентом про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення
інституційної спроможності.

  

Під час створення новини, використано фото  інформаційного агентства УНІАН.