Ірина Геращенко: «Українська делегація у Парламентській Асамблеї Ради Європи робить все, щоб привернути увагу світу і ПАРЄ до порушення прав дітей на окупованому Донбасі»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 січня 2017, 18:00

 Сьогодні у Страсбурзі делегація Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи провела засідання "круглого столу", присвяченій темі дітей на Донбасі, які найбільше страждають від військових дій. Очільник делегації, народний депутат Володимир Ар’єв презентував фільм про дітей, про пережиті маленькими українцями трагедії - втрати будинку, школи, родини, рідного міста.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко розповіла, що ця проблематика постійно звучить на гуманітарній Мінській групі. Вона наголосила, що Україна виступає категорично проти втягування дітей в конфлікт. Ірина Геращенко розповіла про десятки фактів залучення бойовиками підлітків до роботи на блокпостах, та зауважила, що російські сайти і газети друкують численні репортажі про воєнізовані табори для підлітків, де дітей з тимчасово окупованих територій муштрують на майбутні війни .

Перший заступник Голови Верховної Ради України ще раз нагадала про історію підлітків, яких з вересня 2016 утримують в тюрмі в ОРДО за так звані "диверсії". На сьогодні, попри обіцянки, які ОРДО дали ОБСЄ, діти і досі залишаються за ґратами.

Через війну 1937 дітей залишилися сиротами, і ця цифра щотижня зростає, бо режим тиші щодня порушується.

Політик зазначила, що від конфлікту на Донбасі страждає щонайменше 1700000 дітей по обидва боки лінії зіткнення. За час військової агресії щонайменше 68 дітей загинуло, поранено 186. Ірина Геращенко зауважила, що ці цифри неповні і неточні, бо немає повної інформації про долі дітей на окупованих територіях.

«Це жахливі історії- діти страждають від обстрілів і мін, ми маємо кілька страшних випадків, коли дітям ампутовано всі кінцівки, руки і ноги, через підриви на мінах», - сказала Ірина Геращенко. При цьому вона висловила вдячність колегам і партнерам з інших країн, де ці діти зараз проходять реабілітацію і протезування.

Під час круглого столу було наголошено, що залишаються невирішеними питання перевезення кількох будинків для дітей з важкими діагнозами, лежачих дітей, яких українська влада не встигла евакуювати у 2014, і яких просто не віддають, не зважаючи на наполягання.

Також йшлося про доступ міжнародних гуманітарних місій на окуповані території та забезпечення їм нормальних умов роботи, зокрема, і тих організацій, що опікуються допомогою дітям як найбільш вразливій соціальній категорії.

У цьому контексті Ірина Геращенко окреслила кроки української влади, спрямовані на вирішення зазначених проблем: «Перше- ми привертаємо увагу до порушення прав дітей на окупованих територіях на всіх міжнародних майданчиках. Друге - наполягаємо на доступі міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій. Третє- сприяємо програмам реабілітації і протезування дітей. Четверте- в програмах реінтеграції Донбасу, ключову роль влада відводить відновленню саме освітніх і гуманітарних об'єктів. П'яте - ми підтримуємо програми навчання дітей і молоді з окупованих територій в українських вузах». Серед іншого вона розповіла про свою нещодавню поїздку на Донбас, про дитсадки та школи, що відбудовуються і ремонтуються за програмою перерозподілу коштів (виділені 4 млрд грн на Донецьку і Луганську області). «Ми за інтеграцію молодих українців в суспільне життя», - підкреслила Ірина Геращенко.