Комітет з питань національної безпеки і оборони заслухав інформацію Служби безпеки України щодо відповідальності народного депутата Надії Савченко за порушення законодавства у сфері державної таємниці

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2017, 17:29

 
Члени Комітету на засіданні 18 січня заслухали начальника штабу антитерористичної операції Геннадія Кузнецова. Він повідомив, що Служба безпеки України підтримує будь-які заходи, направлені на звільнення заручників. За його словами, на базі СБУ створений об’єднаний центр з координацію пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб та заручників, а також встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення антитерористичної операції.

Представник СБУ повідомив, що станом на сьогодні знайдено та встановлено 3088 осіб, залишається у заручниках 112 осіб знайдених, вважається безвісти зниклими 490 осіб, числяться загиблими 3829 осіб. Він також зазначив, що ця робота ведеться системно і ґрунтується на безумовному виконанні чинного законодавства.

Представник СБУ також повідомив, хто має право вести переговори з терористами стосовно звільнення заручників та зазначив, що народний депутат Надія Савченко оперативним штабом проведення антитерористичної операції на це не уповноважена.

Він також звернув увагу на те, що чинне законодавство передбачає заборону на поширення інформації, яка може ускладнити проведення антитерористичної операції і/або створити загрозу життю та здоров’ю заручників.

Народний депутат Надія Савченко у виступі заявила: «як би хто не критикував мої дії, закон я не порушувала, державну таємницю я зберігати вмію. Я не визнаю жодних звинувачень, висунутих проти мене, у тому числі, включаючи, і в державній зраді».

Члени Комітету за результатами заслуховування і обговорення взяли інформацію СБУ до відома та вирішили звернутися до Генеральної прокуратури з проханням надати правову оцінку інформації СБУ.

Народні депутати розглянули проект Постанови «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» №5543. Цим проектом пропонується виключити народного депутата Надію Савченка з персонального складу Комітет з питань національної безпеки і оборони, увільнивши її від обов’язків члена Комітету з метою недопущення розголошення інформації, яка відноситься до державної таємниці та зважаючи на те, що член Комітету повинен брати участь у засіданнях, де будуть розглядатися питання, пов’язані з державною таємницею.

Члени Комітету 8 голосами з 12-ти присутніх на засіданні прийняли рішення підтримати проект постанови та рекомендувати Верховній Раді розглянути його у сесійній залі.