На своєму черговому засіданні Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув ряд актуальних питань

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2017, 17:00

Відбулося засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за участі  голови Комітету Григорія Немирі, Першого заступника голови Комітету Валерія Пацкана, заступника - Георгяй Логвінського, членів Комітету -  Василя Брензовича, Ірини Суслової, Рефата Чубарова.

На початку засідання Григорій Немиря поінформував про стан підготовки до проведення тематичного розгляду у  парламенті  законопроектів з питань захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, запланованого на лютий – березень 2017 року.

Члени Комітету рекомендували повернути на доопрацювання суб'єктам законодавчої ініціативи проект Закону "Про державне замовлення будівництва тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб" № 1442, внесений народними депутатами Н.Королевською,  Ю. Солодом,  Ю. Павленком, а також проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо процедури визначення статусу особи без громадянства) № 5385, внесений Кабінетом Міністрів України.

Старший радник з правових питань Представництва УВКБ ООН в Україні Дмитро Плечко наголосив , що представництво  вітає урядовий законопроект №5385,  натомість він потребує внесення певних змін,  зокрема, щодо надання змоги подовження процедури розгляду заяви на наступні 6 місяців (загальний період 12 місяців) для справ, за якими консульства інших країн надаватимуть відповіді із запізненням; права заявника, який не володіє українською мовою,  на переклад (усний, письмовий) за рахунок ДМСУ; права на безоплатну вторинну правову допомогу тощо.

Зважаючи на ухвалення парламентом проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам)" № 3833, з порядку денного засідання  Комітету було знято проект Закону "Про внесення змін до статті 6-1 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", № 4920, внесений Кабінетом Міністрів України, але зазначено, що його положення будуть враховані при підготовці Комітетом до другого читання законопроекту  № 3833.

На засіданні також було розглянуто План роботи Комітету  з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та пропозиції Комітету до проекту  її порядку денного.