Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко відзвітувала про проведену роботу у 2016 році

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 січня 2017, 11:46

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко оприлюднила свій звіт про проведену роботу у 2016 році на парламентській сторінці в YouTube.  За словами парламентарія, вже третій рік Україна веде війну із суперником, сили якого набагато перевершують наші. "Світ увійшов в зону турбулентності, вразливий до таких викликів нового часу, як гібридні війни, інформаційна агресія, популізм. Результати референдумів у Великій Британії та Італії на фоні загальної міграційної кризи стали потужним ударом по міцності Об’єднаної Європи. Динамічно зростають рейтинги євроскептиків і популістів. Без перебільшення результати виборів в Нідерландах, Франції, Німеччині і, очевидно, в Італії матимуть визначальне значення для проекту ЄС. Важливо згадати і про дружні відносини з США, як з Республіканською, так і Демократичною партіями. Це має надважливе значення, коли сьогодні все чіткіших обрисів набуває нова Адміністрація США" - наголосила Г. Гопко.

На думку голови Комітету, це та реальність, в якій ми маємо відстоювати наші національні інтереси через дипломатію, зокрема. " Йдеться, насамперед, про відсіч російській агресії, відновлення миру та повернення Криму й Донбасу. Колишньому розумінню стабільності і миру прийшов кінець. І саме в цьому непередбачуваному реальному світі маємо відстоювати свою власну позицію. Для цього нам потрібно усвідомити дві речі:  нас врятує лише прагматичне усвідомлення, що універсальних рецептів виходу з турбулентності немає. Може бути лише НАШ. Оскільки сильна Україна потрібна тільки нам. Маємо пишатись нашими власними здобутками, а не планом виконання зовнішніх рекомендацій; усвідомлення того, що часу немає. Ми маємо у стислі терміни озброїти нашу країну сучасними інструментами зовнішньої політики і налагодити ефективну роботу цих інструментів".


За словами Ганни Гопко, Україні потрібна стратегія зовнішньої політики. Закон " Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" 2010 року з косметичними правками давно застарів, і Верховна Рада має ухвалити сучасний закон. В ньому варто буде, наприклад, зафіксувати партнерство з НАТО з прицілом на членство України в Альянсі. "Слід завершити реформу дипломатичної служби, зокрема, прийняти якісно новий закон про дипломатичну службу, перетворивши її на динамічну професійну структуру відповідно до сучасних вимог та потреб. Сподіваюся, що призначення першого в історії української дипломатії внаслідок прозорого конкурсу Державного секретаря МЗС сприятиме цьому процесу. Водночас Міністерство потребує професійного посилення. А дипломатичні представництва - послів у низці важливих країн і представників у міжнародних організаціях. Там, де нема дипломатів – не чути голос країни" - зазначила Ганна Гопко. "Потрібно припинити практику призначення людей на дипломатичні посади в якості "почесного заслання"  чи за протекцією. Це негативно впливає на якість роботи. Там, де замість дипломатів – випадкові люди, маємо бездіяльність, недбальство як у культурному центрі в Москві чи взагалі злочинні дії, як у випадку дипломатів-контрабандистів у Словаччині чи 10-річне перебування одного і того ж посла у Ватикані. Зовнішня політика так само потребує різкого збільшення фінансування, як і сфера оборони і безпеки. Зростання показників МЗС у проекті бюджету на 2017 рік – це важливий, але вкрай недостатній крок у цьому напрямку. Гідне забезпечення роботи наших дипломатів, належне фінансування програм з просування наших товарів, культури, захисту інтересів наших громадян і в цілому наших національних інтересів – необхідна передумова успішної зовнішньої політики" - сказала вона.